nl en de de de
De open dagen 2024 staan op de site

Luchtdoelterp en Gevechtsbunkers

Duur: ca.2 uur

Kosten: € 14 pp. voor volwassenen.  € 7 pp. voor kinderen t/m 12 jaar.
Veteranen hebben gratis toegang op vertoon van hun veteranenpasje. Voor de rondleiding geldt het minimumtarief van 5 personen. Als u dus met bijvoorbeeld 4 personen een rondleiding reserveert, betaalt u de prijs van 5 deelnemers.

Gaat door bij beschikbaarheid van gids. 

Reserveren?  Klik op de blauwe knop voeg toe onderaan deze tekst/pagina en dan op de groene knop rechts met BESTELLEN/AANVRAGEN .
Startplaats:Jan Schamhartstraat vlakbij nr 98, 8121 PB, Olst zie  Routeplanner voor de juiste positie

 
Meer informatie leest u als u de knop meer info aanklikt. 


Wij verwachten van u dat u:

- vooraf betaald.
- niet te vroeg komt, maximaal 10 minuten voor aanvang van de rondleiding.


Start:
 
Jan Schamhartstraat vlakbij nr 98, 8121 PB, Olst zie  Routeplanner voor de juiste positie

Luchtdoelterp
Een deel van de bunker is ingericht met informatie over De Bescherming Bevolking (BB). Deze civiele beschermingsorganisatie werd in 1952 opgericht om de Nederlandse bevolking in tijd van oorlog te kunnen beschermen.

Gevechtsbunkers
Behalve de luchtdoelterp lagen rond de stuw in Olst zo’n 60 kleinere gevechtsbunkers of kazematten. Deze waren voorzien van luchtdoelgeschut en/of mitrailleurs. U bezoekt onder andere een ingebouwde Shermantank. De tank is ontdaan van de motor en in beton gegoten. De verblijven voor de geschutsbemanning waren beperkt tot het hoognodige. Bij een inundatie zouden zij voor onbepaalde tijd op zichzelf aangewezen zijn.

Toegankelijkheid minder validen:
De kazematten aan de Kletterstraat 13 en 13 a, zijn gebouwd als compact verdedigingswerk en door deze bouw niet toegankelijk voor minder validen. Ook de luchtdoelterp aan de Jan Schamhartstraat kent beperkingen met betrekking tot de toegankelijkheid voor minder validen