nl en de de de
we hebben weer open dagen

Open dagen 2020

De eerste open dag in 2020 is op zaterdag 7 maart. Binnenkort melden we alle open dagen in 2020 onder de "kop" open dagen op de home pagina .Daar staat dan ook waar ze zijn bij de Haere bunkers, op de Terp of de LAACC bunker in Welsum. In ieder geval zijn er van maart tot en met oktober open dagen op de eerste zaterdag van de maand.Ook komen er een aantal extra open dagen en in 2020 zijn er ook weer bunkerdagen. Een heel weekend zijn alle bunkers open en er zijn diverse "militaire" groepen aanwezig met historische voertuigen, enz.

Tijdens de reguliere open dagen start de eerste rondleiding om 12.00 uur en daarna elk halfuur de volgende. De laatste rondleiding is om 15.30 uur (bij drukte worden er sneller rondleidingen gestart). Een rondleiding duurt circa 1,5 uur en is altijd met een gids. Actuele informatie over onze activiteiten staan altijd op onze IJssellinie facebook pagina. Rondleidingen en/of presentaties voor groepen kunnen het hele jaar rond zie daarvoor de start/home pagina.

Open dag 4 maart

De bunkers bij De Heare. Haereweg 4, Olst. We zijn open vanaf 12.00 uur de laatste rondleiding is om 15.30 uur.U wordt door een van de gidsen rondgeleid door o.a. de geheel ingerichte hospitaal-en commandobunker.Ondertussen hoort u wat het Geheim van de IJssel is van onze gids. Entree volwassen € 7,00 kinderen t/m basisschool € 3,50 een kopje koffie/thee (of limonade) is gratis. Pinnen kan bij de Haere en Terp bunkers. (Een groepsrondleiding afspreken kan het hele jaar rond).

meer

schoonmaak

De IJ ssellinie is er klaar voor Na een jaar met veel bezoekers werd het hoogtijd voor een grote voorjaarsschoonmaak van bunkers. Zaterdag 11 februari gingen een groep vrijwilligers aan de slag met emmers sop, bezem en stofzuiger. De dekens van de ziekenzaal werd uitgeklopt , britsen gesopt, de operatiekamer attributen gepoetst,enz. En na afloop was het nog lekker buiten zitten napraten met een kop koffie. Poetsers bedankt. Alles is dus weer spik en span om u te ontvangen. De eerste open dag is op 4 maart. Om 12.00 uur gaan we openen om 15.30 uur start de laatse rondleiding. We zien u graag

meer

Feestdagen

De vrijwillgers en het bestuur van de IJssellinie wensen u een fijne feestdagen en een mooi gelukkig 2023. Dank voor uw bezoek. En bent u nog niet geweest dan misschien tot in 2023?

meer

Open dagen 2023

Op de website staan de open dagen van 2023 van de IJssellinie ( zie tapje open dagen ). Ook zijn er weer enkele open dagen voor de locaties De Terp en de LAACC gepland. We hopen dat 2023 een jaar met veel bezoek gaat worden. De afgelopen jaren waren voor ons zwaar. De Stichting draait op de inkomsten van entree en de inzet van vrijwilligers. Wij krijgen geen subsidies. De objecten vragen echter wel voortdurend onderhoud. De afgelopen jaren hebben we de tarieven niet verhoogd maar komend seizoen gaan we dat wel doen.Voor de open dagen met gratis kop koffie/thee ( of limonade) wordt dat € 7,00 voor volwassenen en kinderen t/m basisschool € 3,50. Daarvoor krijgt u een rondleiding van circa 5 kwartier met gids die u o over het geheim van de IJssel verteld en meeneemt in bunkers. Wij hopen u te zien.

meer

Winter rust

IJssellinie is in " winter rust" en zoekt intussen vrijwilligers o.a. als gids. Tot maart 2023 zijn er nu geen open dagen (kijk voorander mogelijkheden op de website www.ijssellinie.nl ). Ondertussen zijn de 7 werkgroepen met totaal 69 vrijwilligers bezig met hun plannen voor 2023 en budget aanvraag. Binnenkort sluiten we het seizoen 2022 traditioneel af met een stamppotten buffet voor de vrijwilligers en hun partners. Dan krijgen ook de nieuwe gidsen van 2022 hun gidsencertificaat uitgereikt.

Bij voldoende aanmelding start overigens in februari weer een cursus voor gids. Misschien iets voor u of….? Een voordeel bij dit vrijwilligerswerk is dat u zelf bepaalt wanneer en hoe vaak u wilt gidsen. Inplannen doet de gids zelf via een online systeem. Belangstelling? Stuur dan even een mailtje naar info@ijssellinie.nl .

meer

Cuba

IJssellinie en de Cuba-crisis 1962

De IJssellinie besteedt in het weekeinde van 22 en 23 oktober aandacht aan de Cubaanse raketcrisis, 60 jaar geleden. Dat gebeurt met meerdere activiteiten o.a. een mini symposium waar Luitenant-generaal b.d. Mart de Kruif op zaterdag 22 oktober om 14.00 uur een lezing in het HolstoHuus in Olst houdt. Hij zal vertellen over de Cuba-crisis, de Koude Oorlog en de relatie met de IJssellinie en de oorlog in Oekraïne. De Kruif zal ook zijn boek over Afghanistan presenteren. Ook is er een  lezing van Peter Kuipers ( commandant van dienst in die tijd) over het blootleggen van de Terp in 2008. De Terp aan de Jan Schamhartstraat in Olst is een van de bunkers van de IJssellinie waarop anti-luchtdoelgeschut kon worden geplaatst. Het complex is uitgegraven in het kader van team building voor de groep die later kwartier moest maken in Afghanistan. De toegang tot de bijeenkomst is gratis, een donatie wordt op prijs gesteld. Verder is er nog ? Klik op meer.

meer

Steun ons

Steun Stichting de IJssellinie, Olst Dat kan als u lid bent van de Rabobank Salland via hun clubsupport actie . Wij gaan met het geld onze promotie en informatie materiaal vernieuwen. Na twee jaar van bijna geen inkomsten is uw hulp erg welkom. U heeft of krijgt van de bank een melding om te stemmen. Alvast onze dank en wie weer zien wij u een keer bij de linie.

meer

Bunkerdagen

AANGEPAST BERICHT ivm WATERSTAND
IJSSELLINIE OLST BUNKERDAGEN 24 en 25 SEPTEMBER

Gezien de voorbereidingen die nodig zijn om onder normale omstandigheden de oversteek van de IJssel met boten te organiseren, het transport door de Genie , inzet van vrijwilligers, de definitieve toestemming van Rijkswaterstaat , willen we niet tot laatste dagen wachten met afzeggen van dit onderdeel. De bunkerdagen worden dan ook alleen aan de Olster kant bij de Haere bunkers, de Terp, de Kletterstraat, enz. gehouden. De westkant Welsum is dus gesloten.Maar ook dan is er veel te zien en te horen.

De IJssellinie was in de Koude Oorlog een verdedigingslinie tegen het Rode Leger van de Sovjet-Unie. Hun opmars moest tussen Nijmegen en Kampen worden gestopt door een strook land van 5 tot 10 kilometer breed langs de IJssel 50 centimeter onder water te zetten. Met de aanleg werd in 1951 begonnen, eind 1953 was de linie klaar voor gebruik. In 1964 werd besloten de IJssellinie op te heffen. Op zaterdag 24 en zondag 25 september kunnen bezoekers alle bunkers, gevechtsopstellingen en het inlaatwerk van de linie bezoeken. Bij Olst zijn nog veel overblijfselen van de linie te zien. De Bunkerdagen zijn van 9 tot 5 uur, de kassa gaat om 4 uur dicht. De entreeprijs bedraagt 10 euro voor volwassenen en 5 euro voor kinderen van 4 tot 12 jaar, pinnen is gewenst. Parkeren is mogelijk in een weiland achter kasteel de Haere.  

meer

IJssellinie digitale rondleiding gestart

30 juni ging ging de de digitale IJssellinie rondleiding de lucht in. De maker van deze “app” Ronald van Schaik van Kaliber gaf toelichting over ontstaan en werking van de “app”. Hij sprak ook zijn waardering uit voor het feit dat wij als vrijwilligers een unieke linie als de onze in stand houden en bezoekbaar maken. Dat was voor hem motivatie om een stapje extra voor ons te doen. De app is vanaf nu voor iedereen beschikbaar op telefoon, tablet en computer. Type in de browser ijssellinie.mobi en kijk vooral rond. ER KAN t/m 4 JULI storing zijn excuus

Bij onze objecten staan of komen QR bordjes. Als de bezoeker die scant kan men de informatie lezen niet alleen van dat ene object waar men staat maar ook van andere . Ook is er een verwijzing naar de open dagen en de rondleidingen reserverings pagina. (klik op meer voor een schermplaatje)

meer

Bofors

Een Bofors kanon was voor het eerst sinds jaren weer te zien bij de open dag van de IJssellinie op de Terp. Mogelijk is hij binnenkort bij een open dag bij de Haere bunkers ook weer te bekijken. Zie link https://www.salland1.nl/boforskanon-blijkt-blikvanger/

meer

Terp

Terp bunkers open Op 18 juni is er een open dag op de Terp. Deze militair bijzonder verdedigingsbunker is maar drie keer per jaar te bezichtigen. Deze keer met een bijzonder object een bofors kanon. Vrijwilligers van wapenbeheer zijn al maanden bezig met de restauratie van dit kanon. Ze zijn nog niet klaar maar het kanon is goed toonbaar. Hij wordt opgesteld in een van de drie bofors opstel plekken die de de Terp heeft. De open dag begint om 12.00 uur de laatste rondleiding is om 15.30 uur. Entree €5.00 kinderen tot met basisschool €2.50. De Terp ligt als opvallende "bult" tegen de N377 aan . Adres Jan Schamhartstraat 98, Olst.

meer

Voorzitter geridderd

Op dinsdagochtend 26 april werd Jacques Duivenvoorde voorzitter van De IJssellinie op de Gorsselse Heide verrast met een Koninklijke onderscheiding. Jacques is ridder in de orde van Oranje Nassau geworden . Onder het mom van een rondleiding die toch echt door Jacques gegeven moet worden, zo vond de aanvrager Stichting de Gorrselse Heide, had men hem naar de heide gelokt.

meer

Telegraaf vertelt

Over de koude oorlog en dan kom je natuurlijk bij de IJssellinie in Olst uit. De waterlinie die de Russen moest vertragen bij een aanval. Op 12 februari stond daarover een uitgebreid artikel in deze krant. Er wordt ingegaan op de bouw van de vele bunkers en kazematten die uiteindelijk nooit gebruikt werden. En het haalt ook de huidige gespannen situatie tussen Rusland en het Westen ivm Oekraïne aan.

meer

Wij gaan open

Vanaf nu kunnen er weer rondleidingen gereserveerd worden. Onder meer door de beperkte ruimte in de bunkers gaan we uit van maximaal 10 personen per gids. Grotere groepen worden dus opgedeeld in groepjes van 10 personen. We vertellen u graag wat dat hoge water (zie foto bij Olst) met het Geheim van de IJssel te maken heeft. Reserveren kan via: https://www.ijssellinie.nl/rondleiding-samenstellen/

meer

Windesheim

Rosa Bos studeert journalistiek aan Hogeschool Windesheim in Zwolle. Voor een uitzending op de website van de hogeschool interviewde ze een van onze gidsen en liep met hem mee langs de bunkers en het inlaatwerk. Aanleiding was de serie van NPO over de Koude Oorlog. Op 24 december was in de vijfde aflevering ook de IJssellinie te zien. Voor de video van Rosa Bos: https://journalistiekwindesheim.nl/jouwnieuws/2021/12/22/aandacht-voor-bijzondere-verhaal-ijssellinie-na-npo-2-serie-koude-oorlog/

meer

feestdagen

Het was weer een bijzonder jaar waarin we gelukkig toch weer deels open konden gaan voor bezoek. In die tweede helft van het jaar was er dan ook nog heel wat belangstelling. Dankzij de flexibele inzet van onze vrijwilligers/gidsen werden bezoekers in kleine groepjes rond geleid. En het kunstwerk op/in de hospitaalbunker in het kader van de Biënnale bracht ook velen naar de linie. Maar die bezoekers zagen en hoorden lang niet alles over de IJssellinie. Er werd door die bezoekers regelmatig aangegeven wat interessant we komen terug voor het complete verhaal. We zien ze graag hopelijk in 2022.

meer

Op TV

De Koude Oorlog. Elke vrijdag vanaf 26 november, 22.15 uur, op NPO 2 een 5 delige serie met ook de IJsselinie (in aflevering 5) Afl. 1 IJzeren Gordijn (26 november). Afl. 2 Vijandbeeld (3 december). Afl. 3 Spionage (10 december) Afl. 4 Handjeklap (17 december) Afl. 5 Paraat! (24 december)

meer

Stem op ons

Stemmen jullie, Rabobank leden Salland , op ons? We willen de prachtig van buiten gerestaureerde Laacc bunker in Welsum ook van binnen terug brengen naar de situatie van rond 1950. Vorig jaar kregen we al jullie steun voor dit project. Maar we zijn er nog niet. Graag jullie steun. Stem voor ons

meer

Rabo club actie

Ook dit jaar doen wij weer mee. Voor de tweede keer voor de herinrichting van de Laacc in Welsum. Van buiten prachtig gerestaureerd maar binnen.....! Het kost veel geld en na meer dan jaar weinig inkomsten is elke euro welkom. Ben jij lid van Rabo Salland en krijg je een stem code ? Denk aan ons. Denk aan het instandhouding van jullie lokale historie. PS deel je dit bericht ook voor ons?

meer

Bunkers weer open

De Hospitaal- en Commandobunker kunnen van binnen worden bekeken onder leiding van een gids. Gezien de beperkte ruimte laten we per keer 10 personen toe tot de bunker  Per boeking geldt een maximum van 24 personen die in vier groepen worden verdeeld, elke groep wordt begeleid door een gids. Rondleidingen beginnen iedere dag tussen 10 en 15 uur op elk heel uur. Let op: deze rondleidingen moeten wel vooraf worden geboekt via onze site. U wordt verzocht 10 minuten voor het begin van de rondleiding aanwezig te zijn. De gidsen vertellen u graag het bijzondere verhaal van het "Geheim van de IJssel". De wandeling langs de objecten, het verhaal en het bekijken van de beide bunkers duurt circa 90 minuten. Reserveren kan door HIER te klikken of dat in de homepagina te doen.

meer

Kunst en IJssellinie

Wat betekent het als de wereld om ons heen voor onze zintuigen onbereikbaar is geworden en we gedwongen zijn om opgesloten in een schaduwwereld onze dagen te slijten? Om dat te ervaren heeft kunstenaar Birthe Leemeijer in de Hospitaalbunker van de IJssellinie in Olst een kunstproject gerealiseerd. Op de Hospitaalbunker is een tientallen meters hoge mast met een camera geplaatst waarvan het beeld wordt geprojecteerd op de vloer van een van de ruimtes in de bunker. Met het project Monde Possible wil Leemeijer de bezoekers laten ervaren hoe het is als de paradijselijke wereld alleen nog als projectie is te ervaren.

meer

Gezocht bestuursleden

De Stichting IJssellinie Olst zoekt uitbreiding van het bestuur m/v

 Stichting de IJssellinie is een waterlinie uit de Koude Oorlog en was bedoeld om een eventuele Russische inval te vertragen. 70 vrijwilligers houden zich bezig met het instant houden van de linie, zij vertellen gasten over “Het Geheim” en leiden hen rond door de bunkers. Maar ook onderhoud wordt door vrijwilligers gedaan. Normaal bezoeken circa 7000 gasten per jaar de linie. De Stichting is volop bezig dat meer te laten worden.

Momenteel bestaat het bestuur uit de voorzitter, secretaris, penningmeester en een algemeen bestuurslid. Uitbreiding met twee bestuursleden achten wij gewenst.

Elk van de bestuursleden onderhoudt contacten met een of meerdere van de 8 werkgroepen met vrijwilligers, die zaken in grote mate van zelfstandigheid uitvoeren zoals het onderhoud, opleiding van de gidsen, rondleidingen, ICT, PR, enz.

meer

Gidsen zijn er klaar voor

Afgelopen week hebben de gidsen uitleg gehad over de aanpassingen ivm de op 1 juni startende "het Geheim van de IJssel" wandeling en wat de regels ivm corona daarbij zijn. Gezien onze ervaren gidsen is dat geen enkel probleem. Intussen hebben de eerste gasten zich al gemeld. De geluiden voor verdere verruiming klinken positief. Wie weet kunnen we dan snel weer van de wandeling terug naar onze reguliere rondleidingen en open dagen.Vertel svp dat we weer aangepast open zijn. 

meer

WE GAAN BEGINNEN

We gaan weer beginnen en hebben een "het geheim van de IJssel" wandeling klaar. U kunt vanaf nu reserveren. De eerste wandeling vindt op dinsdag 1 juni plaats. Vanaf dan is het mogelijk om dagelijks, ochtend en middag, een van de beide tijdsblokken aan te vragen. Voor meer informatie over de wandeling en tijden zie bij info op de reserveer pagina   klik hier  
Wij zien u graag bij de wandelingen

meer

Gaan we open)

We durfen het bijna niet te hopen maar nu er weer positieve geluiden zijn dat openlucht musea mogelijk weer open mogen, kijken wij of het bij ons ook kan. Een aangepaste rondleiding datwel, de bunkers binnen mogen we nog niet laten zien. Maar we hebben een alternatief voordat deel. Naast de standaard rondleiding buiten langs de objecten met het verhaal over Het Geheim van De IJssel, is er een korte film. In deze film "lopen" we door de beide bunkers die we ook laten zien bij normale open dagen, de commando-en hospitaalbunker. We kunnen die veillig laten zien echter wel in kleine groepjes tegelijk. De komende week (?) zijn we nog wel bezig met het aanpassen van de rondleiding aan de huidige maatregelen en het geven van uitleg aan onze vrijwillgers (die erg graag weer willen rondleiden) , over de aanpassingen en regels waaraan we ons moeten houden. We melden het natuurlijk als we weer open gaan. Hopelijk blijft de bewuste pauzeknop van de overheid in de kast en zien we u snel weer bij de IJssellinie

meer

Aandacht

De IJssellinie krijgt op steeds meer plekken aandacht. Mooi dat er meer belangstelling voor dit bijzondere tijdperk uit de Nederlandse geschiedenis komt.

Klik op de link voor het artikel

meer

animatie

Via een vrijwilliger kwamen wij bij deze animatie terecht van de gemeente Arnhem. Leuk om even te bekijken https://fb.watch/4bh-l6b0cv/

meer

HELAAS DICHT 14 dec 2020

EN KUNNEN WE NIET OPEN GAAN als hieronder beschreven wij hopen dat nu in 2021 te gaan doen

Vanaf 28 december is de IJssellinie open met een aangepaste rondleiding, mits de maatregelen blijven zoals ze nu op 08-12-2020 zijn aangekondig. Het verhaal over “Het Geheim van de IJssel” blijft bij deze aangepaste rondleiding hetzelfde als altijd. De beide bunkers van deze rondleiding kunnen echter i.v.m. Corona niet van binnen bekeken worden. Maar tijdens de wandeling door het bos komt u, zoals we altijd doen, langs het Inlaat in de dijk, de Commando -en Hospitaalbunker. Onze gidsen vertellen u ondertussen over het “Geheim” en wat de rol van deze objecten zou zijn geweest tijdens een aanval van de Russen. Bij de Commandobunker kunt u wel één voor één door de circa zeven meter lange blastgang lopen. Onderdeel van deze wandeling/rondleiding is ook een korte film waar in een “virtuele” gids u meeneemt door de binnenkant van de twee bunkers. Op deze wijze kunt u toch de in de vijftigerjaren stijl ingerichte, bunkers met o.a. een operatiekamer van binnen bekijken. De film is overdekt te zien.

Wij bieden  KLIK OP MEER-->

meer

IJssellinie docusoap sept. 2020

Afgelopen zaterdag werden er filmopnames gemaakt voor een docusoap over de IJssellinie. Jolmer Versteeg ( de jonge honden) schreef het script en regisseert de opnames. Met medewerking van de " Historische legervoertuigen groep IJssellinie" werden er beelden anno 1950 gemaakt.

meer

LAACC uit de steigers aug. 2020

Afgelopen maandag zijn de steigers rond de LAACC in Welsum weg gehaald. De bunkers is van buiten in zijn volle oorspronkelijke "glorie" te bekijken. De komende tijd gaan vrijwilligers bezig met de binnenkant en de herinrichting. Intussen worden aan de defsieweg naar de kademuur aan de IJssel meerdere informatie borden geplaatst van wat er heeft gestaan en waarom.

meer

Restauratie LAACC schiet op juli 2020

De restauratie van de LAACC in Welsum vordert gestaagd. Op de foto is tussen de steigers door te zien dat ook de namaak steenblokken, die het idee moesten geven dat het een schuur was en niet een bunker, weer goed zichtbaar zijn. Nieuw is een trap vanaf de dijk bij de picknicktafel. Een al langer gekoesterde wens. De LAACC was wat moelijk bereikbaar vanaf de veel hoger liggende dijk. Dat ging via een sprintje de steile helling af of via een "omweg" een lange lage helling.

meer

Restauratie LAACC gestart juli 2020

Er wordt volop gewerkt aan de LAACC-bunker(Light Anti Aircraft Control Centre) bij Welsum. Deze als boerenschuur vermomde bunker deed tijdens de Koude Oorlog dienst als commandopost. De grote deuren waren louter bedoeld als vermomming. In deze bunker bevond zich het commandocentrum van de luchtverdediging van de IJssellinie.

meer

Restauratie LAACC juni 2020

De restauratie van de LAACC is aanbesteed de LAACC wordt dus in zijn oude luister hersteld. De contracten zijn getekend en in de weken 28 t/m 31 gaat het gebeuren. Ook zijn informatie borden die in het in het oefenterrein gebied komen te staan (de weg vanaf de LAACC naar de stuw/IJssel) binnenkort klaar. De wandelaar/bezoeker kan op die manier lezen wat er aan de Weslumer kant gestaan heeft om de stuw te verdedigen. Uitleg ontbrak daar nu

meer

Bosatlas mei 2020

Vrijheid en onvrijheid in kaart en beeld

In de Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog nu ook aandacht voor de koude oorlog en ook de IJssellinie wordt daarin beschreven. Een mooie erkenning van het historische belang van "onze" Linie (foto uit de atlas)

meer

IJssellinie sluit ivm Corona (aangepast 29/4)

IJssellinie sluit tot 1 september, ook GEEN BUNKERDAGEN 

De IJssellinie stopt met alle activiteiten zoals de geplande rondleidingen en presentaties tot voorals nog 1 september. Ook de geplande bunkerdagen op 12 en 13 september gaan niet door. De organisatie van het evenement zit in een fase van het definitief maken van afspraken met andere organisaties/bedrijven, het regelen van verzekeringen, enz. Terwijl het nu niet zeker is dat na 1 september dergelijke evenementen weer worden toegestaan. Die onzekerheid heeft ons doen besluiten nu niet verder te gaan met de organisatie van de bunkerdagen 2020. Wij hopen dat we ze nu in 2021 kunnen organiseren.
PS: de al geplande groepen worden benaderd en krijgen hun geld terug. Wij hopen ze later alsnog een keer te zien.


meer

Eerste open dag succes maart 2020

Mede dankzij het mooie weer werd het zaterdag druk bij de eerste open dag 2020 van De IJssellinie. Ruim voordat de gidsen begonnen stonden de eerste bezoekers al klaar. Meer dan 100 volwassenen en 50 kinderen kregen een rondleiding en hoorden wat het Geheim van De IJssel is en bekeken het Inlaat , de commando- en hospitaalbunker. Ook bij de extra ingelaste open dag van de LAACC in Welsum was men erg tevreden over het aantal bezoekers. De LAACC gaat nu een periode van restauratie in. De Haere bunkers zijn de eerste zaterdag van april weer open van 12.00 uur tot 15.30 uur (laatste rondleiding).Wij zien u graag

meer

Voorjaarsschoonmaak febr.2020

Voorjaarsschoonmaak Op zaterdag 15 februari werd er door een groep van 15 vrijwilligers gestoft, gesopt en gepoetst in de bunkers van de IJssellinie bij de Haere, om zo fris en schoon het seizoen 2020 in te kunnen gaan. Nog een paar weken en de open dagen beginnen weer ( 7 maart) maar ook voor de vele geplande groepsrondleidingen is af en toe even goed schoonmaken in en rond de bunkers aangenaam. De vrijwilligers werden door een van de vrouwen van de poetsers getrakteerd op stuk welverdiende zelfgebakken appeltaart.

meer

IJssellinie start op

De IJssellinie"komt uit  de "winterslaap"en er gaat weer een gidsen opleiding van start . Na de rustige december en januari maanden begint alles weer op gang te komen. De eerste geplande rondleiding in 2020 is al weer geweest en voor het komende jaar zijn er ook al weer een hele serie, tot in november, besproken. Zoals elk jaar start in februari ook weer een gidsen opleiding. Zaterdag 1 februari gaan 8 nieuwe vrijwilligers beginnen met hun opleiding tot gids. Met deze 8 nieuwe vrijwilligers zijn er bijna 70 mensen actief om de restanten van deze bijzondere waterlinie in stand te houden en er over te vertellen. Vanaf 7 maart kunt u ook weer zonder reservering de linie komen bekijken op de open dagen. Tot en met oktober zijn we elke eerste zaterdag van de maand open (kijk wel even op de website voor de juiste locatie en extra dagen). Voor groepen kan men het hele jaar rond terecht voor een rondleiding en het verhaal over "Het Geheim van de IJssel". En....we hebben nog steeds behoefte aan vrijwilligers als gids, voor het onderhoud, enz. Kijk voor vrijwilligerswerk, de open dagen data en of voor een geplande rondleiding hier op de website .

meer

Eerste open dag 2020

Op 7 maart is er weer een open dag bij de IJssellinie. De eerste van 2020. Daarna is er in principe elke eerste zaterdag van de maand een open dag tot en met oktober. In de maanden juni, juli en augustus zijn er extra open dagen hetzij bij de Haere bunkers dan wel is De Terp of de LAACC bunker open. Voor de juiste data zie onder het kopje open dagen op de homepage of volg ons op de IJssellinie facebook pagina voor de actuele informatie over onze evenementen

Dit jaar zijn er ook weer de bekende bunkerdagen. Twee dagen lang zijn alle bunkers open. Wij komen met meer nieuws maar het evenement vindt plaats op 12 en 13 september.

meer

Seizoen afsluiting

Met een stamppotten buffet sloten de vrijwilligers van De IJssellinie in bistro Op Duur in Den Nul op 23 november het seizoen 2019 af. Voorzitter Jacques Duivenvoorde memoreerde de vrijwilligers die dit jaar plotseling overleden zijn. Waaronder de secretaris van de stichting, Harrry Brink. Een aantal vrijwilligers die afgelopen jaren met veel inzet zaken voor de Linie hebben geregeld en nu hun tijd anders inzetten werden bedankt met een B&B bon. Zoals gebruikelijk kregen ook de gidsen die dit jaar hun proeve van bekwaamheid aflegden hun certificaat en een aanwijsstok om tijdens rondleidingen de bijzondere zaken van de linie te kunnen aanwijzen. 5 van de 6 nieuwe gidsen waren aanwezig en tonen trots hun certificaat zoals op de foto te zien is. Komend jaar start weer een opleiding tot gids . Belangstelling? Mail dan info@ijssellinie.nl

meer

Mijnen ketting/net terug

Het net dat in de IJssel gespannen zou worden om mijnen te keren is terug in de commandobunker. Hij heeft maanden in het Nationaal Militaire Museum in Soest gehangen in het kader van de daar gehouden expositie over de Koude Oorlog . Het net was bedoeld om de Olster stuw te beschermen. Drijvende mijnen, door de Russen stroomopwaarts gedropt, konden de stuw beschadigen of vernietigen en dan zou het water weer door de IJssel stromen en viel de waterlinie droog. Dit net is uniek omdat het zover bekend de enige is die nog bestaat. Naast deze mijnenketting was er ook een enigszins vergelijkbare maar veel groter kikvorsmannennet. Ook dat zou in de IJssel gespannen worden om ze onderwater tegen te houden bij een mogelijke sabotagepoging op de stuw. Van dat net zijn er geen overblijfselen bekend. Tussen Olst en Deventer staat nog wel een vierkante betonnen paal tegen de dijk aan waar het net aan vastgezet zou worden. (Foto gemaakt tijdens expositie in Soest, Henk Bakker)

meer

RABO bank actie

We doen weer mee aan Rabo- clubsupport-actie deze keer is het doel vervanging van de IJssellinie vaandel op de Terp. Het vaandel valt goed op maar slijt door de wind wel snel. En we willen beachvlaggen aanschaffen die we o.a. aan de N377 en bij de Haere slagboom zetten tijdens de open dagen. Nu staan daar de stoepborden maar die zijn nogal zwaar een beachvlag is licht van gewicht en valt ook meer op door zijn lengte. Als je Rabobank lid Salland bent mag je vanaf 27 september stemmen en heb je daarover (of krijg je) bericht gehad . Denk dus ook aan de IJssellinie en stem op ons.

meer

Eerste project mobilisatie IJssellinie gestart

Het eerste project mobilisatie IJssellinie waar onlangs € 140.000 subsidie voor werd gegeven is op 29 augustus gestart. Brugklassers van de Capellenborg sloten hun introductieweek af met een kampeernacht bij de Heare bunkers. Met een openingstoespraak van Wethouder Anton Bosch van Olst-Wijhe werd het startsein gegeven daarna kregen de kinderen kort een uitleg over de IJssellinie in de hospitaal bunker. Vervolgens werd een rondje langs (gevechts)bunkers gelopen en werden de bunker bekeken met een gids van de IJssellinie. De 90 nieuwe Cappellenborg scholieren brachten de nacht door tussen de bunkers in echte legertenten

https://www.rtvoost.nl/nieuws/317606/Scholieren-kamperen-tussen-de-bunkers-van-de-IJssellinie-bij-Olst?


meer

Bestuursleden gezocht

De IJssellinie zoekt voor meerdere functies vrijwilligers onder anderen ook naar mensen die zitting willen nemen in het bestuur

Wij zoeken op hoofdlijnen:
Enerzijds doeners die de lopende praktische zaken in het aandachtspakket nemen en projecten als restauratie van de LAACC*, de verdere ontwikkeling van de Escapebunker, het onderzoek naar het landhoofd/verdedigingsdriehoek Welsum en andere nieuwe projecten kunnen begeleiden en aansturen. (Ook voor het zoeken van en naar subsidie mogelijkheden, de aanvragen ervoor, zijn zaken waar we mensen voor nodig hebben).

meer

Polen en de Koude Oorlog

In de Stentor verscheen een artikel over de koude oorlog het mogelijk gebruik van kernbommen en wordt ook de IJssellinie genoemd. In het verhaal over de IJssellinie noemen de gidsen ook regelmatig het mogelijke gebruik van kernbommen. 
https://www.destentor.nl/olst-wijhe/kernbom-op-de-veluwe-de-polen-wisten-in-de-koude-oorlog-precies-wat-ze-moesten-doen~a0cba78f/

meer

Subsidie toegekend

€ 144.000 subsidie voor de IJssellinie                  juli 2019

Deze subsidie is voor diverse projecten om De IJssellinie zichtbaarder te maken. In samenwerking en met ondersteuning van ondernemers en organisaties gaat de IJssellinie de komende tijd aan de slag met de realisering van b.v. een Escape bunker, restauratie van de LAACC-bunker in Welsum, een introductiekamp van de Capellenborg
(school voor voortgezet onderwijs uit Wijhe), enz.

https://www.rtvoost.nl/nieuws/315604/IJssellinie-moet-beter-zichtbaar-worden-met-escaperoom-in-bunker-en-restauratie

meer

Willem's Wonderlijke Wandelingen

Regelmatig krijgen wij leuke berichten van bezoekers of passanten.In de bijgevoegde link van " Willem's Wonderlijke Wandelingen " vindt u een leuk blogpost

..................Landgoed de Haere wacht. Hier zijn restanten van de IJssellinie te zien, een belangrijke verdedigingslinie uit de Koude Oorlog. Even verderop neem ik een volgende lunchpauze aan de voet van een kazemat. Een eenvoudig wandelbankje plaatst mij in de zon. De twee wandelde dames komen achterop en langszij. Zij zijn ook bezig met deze NS-wandeling, vandaag lopen zij het tweede deel, van Deventer naar Olst. Met een groet nemen wij afscheid en zij gaan verder. Verderop staat een Nissenhut die werd gebruikt om de geschutskoepel te beschermen tegen invloeden van het weer. Deze hut is één van de herinneringen op dit landgoed aan de spannende tijden na de Tweede Wereldoorlog. .................. Lees verder op:

https://willemswonderlijkewandelingen.com/2019/02/23/ns-wandeling-zutphen-deventer-olst/

meer

E-learning met IJssellinie

De IJssellinie in een cursus

Als actieve militair ben je verplicht om jaarlijks te voldoen aan de Militaire Basis Vaardigheden. Deel daarvan zijn een aantal E-learning modules. In de Module Militair recht kwam een van onze vrijwilligers ineens een bekende foto tegen. Grappig om te zien waar we als IJssellinie overal opduiken.

meer

Evenement

Daf ya328 evenement bij de Haere/IJssellinie.
In het weekend van 11 mei is er bij havezate de Haere in Olst een Daf ya328 evenement gaande. Circa 60 enthousiaste Daf ya328 eigenaren organiseren dit merendeels besloten weekend om hun passie voor dit type middelzware militaire vrachtauto te delen. Maar het evenement is op zaterdag 11 mei wel te bezoeken voor belangstellenden. De op hetzelfde terrein gelegen bunkers van de IJssellinie zijn dan ook open. Er kan dan ook een combinatiebezoek gebracht worden aan de Daf ya328 voertuigen op het veld voor De Haere en de IJssellinie die daarnaast ligt. Bij de bunkers van de IJssellinie worden de bezoekers rondgeleid door de gidsen van de linie. Er wordt entree gevraagd. Volwassenen € 5,00 kinderen t/m basisschool € 2,50. Pinnen kan. Het Daf ya328 evenement is gratis.

Bezoekers kunnen natuurlijk ook kiezen voor het alleen bekijken van de Daf ya328 voertuigen of alleen de IJssellinie. Maar men heeft op deze dag wel een unieke kans om beide te zien en te ervaren. De Daf ya328 voertuigen zouden een onmisbare rol hebben gespeeld bij het transport van de wapens en manschappen tijdens het in gebruik nemen van de IJssellinie. Ze hebben, hoe verschillend ze ook zijn, toch veel gemeen.
Openingstijden
-Vanaf 10.00 uur tot 16.00 uur bij het Daf ya328 evenement. (Op het veld voor havezate De Haere•) 
-Vanaf 12.00 uur tot 16.00 uur bij De IJssellinie. Start bij Hospitaalbunker

meer

inlaat water app

Hoe zou het er uit hebben gezien?
Gaat u de IJssellinie bezoeken op 2 maart tijdens de open dag van 12.00-16.00 uur ? Dload dan van tevoren de app waarmee u bij het inlaat visueel kunt maken hoe het water naar binnen zou zijn gestroomd. Helaas alleen voor Android https://play.google.com/store/apps/details?id=com.BlewScreen.Ijssellinie

meer