nl en de de de
gesloten ivm Corona

Open dagen IJssellinie 2018 hospitaal- en commandobunker

In de maanden maart tot en met oktober is de IJssellinie elke eerste zaterdag van de maand van 12.00 uur tot 16.00 uur geopend. In de maanden juli en augustus ook elke zondag van 12.00 tot 16.00 uur. LET OP: in 2018  alleen niet op zondag 5 augustus.


Gidsen leiden de bezoekers rond en vertellen over het geheim van de linie.
Entree is € 4.00 en kinderen op de basisschool € 2.00.
Voor andere rondleidingen kunt u via de “Rondleidingen met en zonder afspraak “ kolom rechts op de homepagina een rondleiding aangepaste op uw wensen regelen.
Tijdens de monumentendag op 8 en 9 september 2018 zijn wij NIET open.

Restauratie LAACC schiet op

De restauratie van de LAACC in Welsum vordert gestaagd. Op de foto is tussen de steigers door te zien dat ook de namaak steenblokken, die het idee moesten geven dat het een schuur was en niet een bunker, weer goed zichtbaar zijn. Nieuw is een trap vanaf de dijk bij de picknicktafel. Een al langer gekoesterde wens. De LAACC was wat moelijk bereikbaar vanaf de veel hoger liggende dijk. Dat ging via een sprintje de steile helling af of via een "omweg" een lange lage helling.

meer

Restauratie LAACC gestart

Er wordt volop gewerkt aan de LAACC-bunker(Light Anti Aircraft Control Centre) bij Welsum. Deze als boerenschuur vermomde bunker deed tijdens de Koude Oorlog dienst als commandopost. De grote deuren waren louter bedoeld als vermomming. In deze bunker bevond zich het commandocentrum van de luchtverdediging van de IJssellinie.

meer

Restauratie LAACC

De restauratie van de LAACC is aanbesteed de LAACC wordt dus in zijn oude luister hersteld. De contracten zijn getekend en in de weken 28 t/m 31 gaat het gebeuren. Ook zijn informatie borden die in het in het oefenterrein gebied komen te staan (de weg vanaf de LAACC naar de stuw/IJssel) binnenkort klaar. De wandelaar/bezoeker kan op die manier lezen wat er aan de Weslumer kant gestaan heeft om de stuw te verdedigen. Uitleg ontbrak daar nu

meer

Bosatlas

Vrijheid en onvrijheid in kaart en beeld

In de Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog nu ook aandacht voor de koude oorlog en ook de IJssellinie wordt daarin beschreven. Een mooie erkenning van het historische belang van "onze" Linie (foto uit de atlas)

meer

IJssellinie sluit ivm Corona (aangepast 29/4)

IJssellinie sluit tot 1 september, ook GEEN BUNKERDAGEN 

De IJssellinie stopt met alle activiteiten zoals de geplande rondleidingen en presentaties tot voorals nog 1 september. Ook de geplande bunkerdagen op 12 en 13 september gaan niet door. De organisatie van het evenement zit in een fase van het definitief maken van afspraken met andere organisaties/bedrijven, het regelen van verzekeringen, enz. Terwijl het nu niet zeker is dat na 1 september dergelijke evenementen weer worden toegestaan. Die onzekerheid heeft ons doen besluiten nu niet verder te gaan met de organisatie van de bunkerdagen 2020. Wij hopen dat we ze nu in 2021 kunnen organiseren.
PS: de al geplande groepen worden benaderd en krijgen hun geld terug. Wij hopen ze later alsnog een keer te zien.


meer

Eerste open dag succes

Mede dankzij het mooie weer werd het zaterdag druk bij de eerste open dag 2020 van De IJssellinie. Ruim voordat de gidsen begonnen stonden de eerste bezoekers al klaar. Meer dan 100 volwassenen en 50 kinderen kregen een rondleiding en hoorden wat het Geheim van De IJssel is en bekeken het Inlaat , de commando- en hospitaalbunker. Ook bij de extra ingelaste open dag van de LAACC in Welsum was men erg tevreden over het aantal bezoekers. De LAACC gaat nu een periode van restauratie in. De Haere bunkers zijn de eerste zaterdag van april weer open van 12.00 uur tot 15.30 uur (laatste rondleiding).Wij zien u graag

meer

Extra open dag LAACC op 7 maart

I.v.m. de komende renovatie en tijdelijke sluiting van de LAACC ( het Light Anti Aircraft Control Centre) bunker in Welsum, is er een extra open dag op zaterdag 7 maart (ook de bunkers bij de Haere ,Olst zijn deze dag open). De LAACC is onderdeel van een NAVO-verdedigingslinie uit de Koude Oorlog tegen de Sovjet-Unie en haar bondgenoten. De LAACC-bunker ligt ten zuiden van Welsum. Lees verder bij meer

meer

Voorjaarsschoonmaak

Voorjaarsschoonmaak Op zaterdag 15 februari werd er door een groep van 15 vrijwilligers gestoft, gesopt en gepoetst in de bunkers van de IJssellinie bij de Haere, om zo fris en schoon het seizoen 2020 in te kunnen gaan. Nog een paar weken en de open dagen beginnen weer ( 7 maart) maar ook voor de vele geplande groepsrondleidingen is af en toe even goed schoonmaken in en rond de bunkers aangenaam. De vrijwilligers werden door een van de vrouwen van de poetsers getrakteerd op stuk welverdiende zelfgebakken appeltaart.

meer

IJssellinie start op

De IJssellinie"komt uit  de "winterslaap"en er gaat weer een gidsen opleiding van start . Na de rustige december en januari maanden begint alles weer op gang te komen. De eerste geplande rondleiding in 2020 is al weer geweest en voor het komende jaar zijn er ook al weer een hele serie, tot in november, besproken. Zoals elk jaar start in februari ook weer een gidsen opleiding. Zaterdag 1 februari gaan 8 nieuwe vrijwilligers beginnen met hun opleiding tot gids. Met deze 8 nieuwe vrijwilligers zijn er bijna 70 mensen actief om de restanten van deze bijzondere waterlinie in stand te houden en er over te vertellen. Vanaf 7 maart kunt u ook weer zonder reservering de linie komen bekijken op de open dagen. Tot en met oktober zijn we elke eerste zaterdag van de maand open (kijk wel even op de website voor de juiste locatie en extra dagen). Voor groepen kan men het hele jaar rond terecht voor een rondleiding en het verhaal over "Het Geheim van de IJssel". En....we hebben nog steeds behoefte aan vrijwilligers als gids, voor het onderhoud, enz. Kijk voor vrijwilligerswerk, de open dagen data en of voor een geplande rondleiding hier op de website .

meer

Eerste open dag 2020

Op 7 maart is er weer een open dag bij de IJssellinie. De eerste van 2020. Daarna is er in principe elke eerste zaterdag van de maand een open dag tot en met oktober. In de maanden juni, juli en augustus zijn er extra open dagen hetzij bij de Haere bunkers dan wel is De Terp of de LAACC bunker open. Voor de juiste data zie onder het kopje open dagen op de homepage of volg ons op de IJssellinie facebook pagina voor de actuele informatie over onze evenementen

Dit jaar zijn er ook weer de bekende bunkerdagen. Twee dagen lang zijn alle bunkers open. Wij komen met meer nieuws maar het evenement vindt plaats op 12 en 13 september.

meer

Seizoen afsluiting

Met een stamppotten buffet sloten de vrijwilligers van De IJssellinie in bistro Op Duur in Den Nul op 23 november het seizoen 2019 af. Voorzitter Jacques Duivenvoorde memoreerde de vrijwilligers die dit jaar plotseling overleden zijn. Waaronder de secretaris van de stichting, Harrry Brink. Een aantal vrijwilligers die afgelopen jaren met veel inzet zaken voor de Linie hebben geregeld en nu hun tijd anders inzetten werden bedankt met een B&B bon. Zoals gebruikelijk kregen ook de gidsen die dit jaar hun proeve van bekwaamheid aflegden hun certificaat en een aanwijsstok om tijdens rondleidingen de bijzondere zaken van de linie te kunnen aanwijzen. 5 van de 6 nieuwe gidsen waren aanwezig en tonen trots hun certificaat zoals op de foto te zien is. Komend jaar start weer een opleiding tot gids . Belangstelling? Mail dan info@ijssellinie.nl

meer

Open dagen 2020

De eerste open dag in 2020 is op zaterdag 7 maart. Binnenkort melden we alle open dagen in 2020 onder de "kop" open dagen op de home pagina .Daar staat dan ook waar ze zijn bij de Haere bunkers, op de Terp of de LAACC bunker in Welsum. In ieder geval zijn er van maart tot en met oktober open dagen op de eerste zaterdag van de maand.Ook komen er een aantal extra open dagen en in 2020 zijn er ook weer bunkerdagen. Een heel weekend zijn alle bunkers open en er zijn diverse "militaire" groepen aanwezig met historische voertuigen, enz.

Tijdens de reguliere open dagen start de eerste rondleiding om 12.00 uur en daarna elk halfuur de volgende. De laatste rondleiding is om 15.30 uur (bij drukte worden er sneller rondleidingen gestart). Een rondleiding duurt circa 1,5 uur en is altijd met een gids. Actuele informatie over onze activiteiten staan altijd op onze IJssellinie facebook pagina. Rondleidingen en/of presentaties voor groepen kunnen het hele jaar rond zie daarvoor de start/home pagina.

meer

Bedankt RABO leden

Bedankt stemmer op de IJssellinie bij de RABO clubsupport actie.Wij krijgen ruim € 580 dankzij uw stem. Daarmee kunnen we vaandels voor op de Terp kopen om te laten zien dat er een IJssellinie is en voor de open dagen beachvlaggen om te laten zien dat er een open dag is. Met die beachvlaggen zijn we erg blij onze gidsen hoeven in 2020 nu niet meer met zware borden te slepen maar kunnen de licht gewicht beachvlaggen plaatsen Nogmaals onze dank.

meer

Mijnen ketting/net terug

Het net dat in de IJssel gespannen zou worden om mijnen te keren is terug in de commandobunker. Hij heeft maanden in het Nationaal Militaire Museum in Soest gehangen in het kader van de daar gehouden expositie over de Koude Oorlog . Het net was bedoeld om de Olster stuw te beschermen. Drijvende mijnen, door de Russen stroomopwaarts gedropt, konden de stuw beschadigen of vernietigen en dan zou het water weer door de IJssel stromen en viel de waterlinie droog. Dit net is uniek omdat het zover bekend de enige is die nog bestaat. Naast deze mijnenketting was er ook een enigszins vergelijkbare maar veel groter kikvorsmannennet. Ook dat zou in de IJssel gespannen worden om ze onderwater tegen te houden bij een mogelijke sabotagepoging op de stuw. Van dat net zijn er geen overblijfselen bekend. Tussen Olst en Deventer staat nog wel een vierkante betonnen paal tegen de dijk aan waar het net aan vastgezet zou worden. (Foto gemaakt tijdens expositie in Soest, Henk Bakker)

meer

RABO bank actie

We doen weer mee aan Rabo- clubsupport-actie deze keer is het doel vervanging van de IJssellinie vaandel op de Terp. Het vaandel valt goed op maar slijt door de wind wel snel. En we willen beachvlaggen aanschaffen die we o.a. aan de N377 en bij de Haere slagboom zetten tijdens de open dagen. Nu staan daar de stoepborden maar die zijn nogal zwaar een beachvlag is licht van gewicht en valt ook meer op door zijn lengte. Als je Rabobank lid Salland bent mag je vanaf 27 september stemmen en heb je daarover (of krijg je) bericht gehad . Denk dus ook aan de IJssellinie en stem op ons.

meer

Laatste open dag 2019

Nog een open dag op 5 oktober en het seizoen 2019 zit wat de open dagen betreft er op.Tot maart 2020 zijn er dan geen open dagen meer. Op deze laatste open dag staan ook weer historische voertuigen van de Legervoertuigengroep IJssellinie bij de Haere bunkers om bekeken te worden. Deze voertuigen komen uit dezelfde tijd als de IJssellinie en zouden ingezet zijn bij het inwerking zetten van de waterlinie. Onze gidsen leiden u 5 oktober graag rond. Wij beginnen om 12.00 uur en de laatste rondleiding start om 15.30 uur. Entree € 5.00 p.p. kinderen tot met basisschool €2,50. U kunt pinnen

meer

Eerste project mobilisatie IJssellinie gestart

Het eerste project mobilisatie IJssellinie waar onlangs € 140.000 subsidie voor werd gegeven is op 29 augustus gestart. Brugklassers van de Capellenborg sloten hun introductieweek af met een kampeernacht bij de Heare bunkers. Met een openingstoespraak van Wethouder Anton Bosch van Olst-Wijhe werd het startsein gegeven daarna kregen de kinderen kort een uitleg over de IJssellinie in de hospitaal bunker. Vervolgens werd een rondje langs (gevechts)bunkers gelopen en werden de bunker bekeken met een gids van de IJssellinie. De 90 nieuwe Cappellenborg scholieren brachten de nacht door tussen de bunkers in echte legertenten

https://www.rtvoost.nl/nieuws/317606/Scholieren-kamperen-tussen-de-bunkers-van-de-IJssellinie-bij-Olst?


meer

Bestuursleden gezocht

De IJssellinie zoekt voor meerdere functies vrijwilligers onder anderen ook naar mensen die zitting willen nemen in het bestuur

Wij zoeken op hoofdlijnen:
Enerzijds doeners die de lopende praktische zaken in het aandachtspakket nemen en projecten als restauratie van de LAACC*, de verdere ontwikkeling van de Escapebunker, het onderzoek naar het landhoofd/verdedigingsdriehoek Welsum en andere nieuwe projecten kunnen begeleiden en aansturen. (Ook voor het zoeken van en naar subsidie mogelijkheden, de aanvragen ervoor, zijn zaken waar we mensen voor nodig hebben).

meer

Polen en de Koude Oorlog

In de Stentor verscheen een artikel over de koude oorlog het mogelijk gebruik van kernbommen en wordt ook de IJssellinie genoemd. In het verhaal over de IJssellinie noemen de gidsen ook regelmatig het mogelijke gebruik van kernbommen. 
https://www.destentor.nl/olst-wijhe/kernbom-op-de-veluwe-de-polen-wisten-in-de-koude-oorlog-precies-wat-ze-moesten-doen~a0cba78f/

meer

Open dag

Zaterdag 24 augustus is er weer een open dag en....... het weer wordt goed. Het seizoen met elke zaterdag een open dag nadert zijn einde. Na deze open dag is er op 31 augustus nog één daarna nog 7 september en de laatste van het jaar is op zaterdag 5 oktober. Vanaf 12.00 uur zijn we open. De laatste rondleiding van de dag start om 15.30 uur 

meer

Open dag de Terp succes

De open dag op de Terp werd op 10 augustus ondanks de harde wind goed bezocht. Ruim 120 bezoekers kwamen kijken bij deze bijzondere bunkers. Ook voor de historische legervrachtwagens, jeeps, brandweerauto, de triage tent, enz. was er veel belangstelling. Samen met de Legervoertuigen groep IJssellinie was het dan ook een geslaagde open dag. Met deze open dag is er voor dit jaar geen open dag meer op De Terp gepland. Wel zijn er nog open dagen bij de Heare bunkers op  alle zaterdagen in augustus,één in september en de laatste van het jaar is op 5 oktober. Op 7 september is ook de LAACC bunker in Welsum nog een keer open in 2019. Groepsrondleidingen kunnen wel het hele jaar rond gepland worden. Zie daarvoor elders op de website.

meer

Slotgrachtconcert De Haere


Op zaterdagavond 24 augustus
 (IJssellinie bunkers ook open)
Pak je picknickmand en kleedje maar vast: op zaterdagavond 24 augustus organiseert IJssellandschap op veler verzoek weer hét Slotgrachtconcert op Landgoed De Haere in Olst. Deze feeërieke locatie is het decor voor een sfeervol zomeravondconcert door het Orkest van het Oosten. Met het hele gezin, familie, vrienden wegdromen, genieten van de natuur en picknicken begeleid door klassieke klanken: een mooie mix voor een onvergetelijke avond. Hetzelfde maar toch anders.

meer

Wijziging open dag Terp open

Extra open dag 2019 van de luchtdoelterp “de Terp” Olst In de open dagen lijst van De IJssellinie is een wijziging gekomen.

Op 10 augustus zijn de bunkers van de luchtdoelterp (De Terp) aan de Jan Schamhartstraat 98, 8121 PB,Olst geopend van 12.00 uur tot16.00 uur in plaats van de Haere bunkers. Die zijn dan dicht De Terp verdedigde de Olster stuw en heeft drie opstelplaatsen voor luchtafweergeschut van het type Bofors. De stuw bij Olst lag bovendien nog in het verlengde van de lijn tussen beide kerktorens Whije-Olst.

meer

Subsidie toegekend

€ 144.000 subsidie voor de IJssellinie

Deze subsidie is voor diverse projecten om De IJssellinie zichtbaarder te maken. In samenwerking en met ondersteuning van ondernemers en organisaties gaat de IJssellinie de komende tijd aan de slag met de realisering van b.v. een Escape bunker, restauratie van de LAACC-bunker in Welsum, een introductiekamp van de Capellenborg
(school voor voortgezet onderwijs uit Wijhe), enz.

https://www.rtvoost.nl/nieuws/315604/IJssellinie-moet-beter-zichtbaar-worden-met-escaperoom-in-bunker-en-restauratie

meer

LAACC open

Tweede open dag 2019 van de LAACC bunker in Welsum.

Op 13 juli is van 12.00 uur tot 16.00 uur de ten zuiden van Welsum liggende LAACC-bunker (het Light Anti Aircraft Control Centre) voor de tweede keer dit jaar geopend voor bezichtig. Daarna komt er nog slecht één open dag in 2019 op 14 september. Deze als boerenschuur vermomde bunker deed tijdens de Koude Oorlog dienst als commandopost. De grote deuren waren louter bedoeld als vermomming. In deze bunker bevond zich het commandocentrum van de luchtverdediging van de IJssellinie. Op het nabijgelegen landhoofd (een korte wandeling van de dijk naar de IJssel) staat nog de kademuur. Deze is 30 meter breed en 9 meter hoog. Ook is daar nog een deel van de stuw haven te zien. De muur die aan de Olster kant stond ligt al decennia op de bodem van de IJssel. Aan de Welsumer kant was er ook een verdedigende driehoek met zijden van 80 meter. In deze driehoek waren 74 militairen, 5 kazematten met mitrailleur, een Bofors kanon en een barak ondergebracht. Er was ook een uitgebreid loopgravenstelsel. Dat alles om er voor te zorgen dat de Russen de stuw niet konden vernietigingen en het water weer zijn vrije loop kreeg. Helaas is daar nu weinig meer van te zien maar de IJssellinie hoopt dat er ooit weer elementen zichtbaar gemaakt kunnen worden van waar wat stond. Nu is het een mooie wandeling door de uiterwaarden van de LAACC bunker bij de dijk naar de muur en de snel stromende IJssel. Best de moeite waard na of voorafgaand aan het bekijken van de LAACC bunker. Entree € 5,00 p.p., kinderen tot basischool €2,50. Er kan niet gepind worden .
Adres LAACC : IJsseldijk 5a, 8196 KA Welsum.

meer

9 open dagen

IJssellinie 9 zaterdagen aaneen open. In de maanden juli en augustus is de IJssellinie elke zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur te bezoeken. Dit biedt belangstellende of de toeristen etc. die in deze maanden hun vakantie in de regio vieren extra momenten om dit bijzondere “Geheim van De IJssel” te leren kennen. Normaal is de linie alleen op de eerste zaterdag van de maand te bezichtigen. Maar nu staan de gidsen negen zaterdagen klaar om de bezoekers in ongeveer 1,5 uur over het tot 1990 uiterst militaire geheim te vertellen. Ook een aantal van de militaire objecten worden van binnen bekeken, o.a. de ingerichte noodhospitaal- en commandobunker staan op het programma. Regelmatig staan bij de hospitaal- en commandobunker bij havezate De Haere ook een aantal historische legervoertuigen. Op onze facebookpagina IJssellinie melden we dat. Zaterdag 6 juli staan er meer dan het gebruikelijke aantal voertuigen. De voertuigengroep heeft dan een clubweekend bij de bunkers op De Haere en ze vertellen graag over hun hobby. Voor mensen (groepen) die een uitgebreidere rondleiding met meer bunkers willen zien, zoals de bofors-en vierlingbunkers, de shermantanks (de ingebetonneerde gevechtswagens) is er op de website meer informatie over de de mogelijkheden te vinden. Deze rondleidingen duren langer (alles lopend) maar gaan langs een mooie route van bunker naar bunker. Rondleidingen op afspraak kunnen het gehele jaar op elke dag en tijdstip. Entree volwassenen € 5,00, kinderen t/m basisschool € 2,50. Er kan gepind worden (alleen bij de Haere bunkers)

meer

Willem's Wonderlijke Wandelingen

Regelmatig krijgen wij leuke berichten van bezoekers of passanten.In de bijgevoegde link van " Willem's Wonderlijke Wandelingen " vindt u een leuk blogpost

..................Landgoed de Haere wacht. Hier zijn restanten van de IJssellinie te zien, een belangrijke verdedigingslinie uit de Koude Oorlog. Even verderop neem ik een volgende lunchpauze aan de voet van een kazemat. Een eenvoudig wandelbankje plaatst mij in de zon. De twee wandelde dames komen achterop en langszij. Zij zijn ook bezig met deze NS-wandeling, vandaag lopen zij het tweede deel, van Deventer naar Olst. Met een groet nemen wij afscheid en zij gaan verder. Verderop staat een Nissenhut die werd gebruikt om de geschutskoepel te beschermen tegen invloeden van het weer. Deze hut is één van de herinneringen op dit landgoed aan de spannende tijden na de Tweede Wereldoorlog. .................. Lees verder op:

https://willemswonderlijkewandelingen.com/2019/02/23/ns-wandeling-zutphen-deventer-olst/

meer

IJssellinie in beweging

IJssellinie blijft in beweging

Voortdurend is de IJssellinie bezig zaken te verbeteren of aan te passen aan deze tijd. Belangrijk daarbij zijn onze vrijwilligers, de mannen van onderhoud (helaas geen vrouwen ). Recent hebben ze de luchtdoelterp aan de Jan Schamhartstraat in Olst voorzien van waterleiding en een glasvezelverbinding . De waterleiding zodat er niet meer water aangevoerd hoeft te worden in tanks voor b.v. toilet spoelen en de glasvezel zodat we interactieve ontwikkeling in de toekomst kunnen gaan toepassen. Ook is er op de Terp sinds dit voorjaar een vaandel opgehangen om duidelijk te maken dat De IJssellinie bestaat en deze vreemde "bult " aan de N377 daar onderdeel van uitmaakt.

Benieuwd? Kijk op de website ijssellini.nl voor de bezichtigings mogelijkheden

meer

E-learning met IJssellinie

De IJssellinie in een cursus

Als actieve militair ben je verplicht om jaarlijks te voldoen aan de Militaire Basis Vaardigheden. Deel daarvan zijn een aantal E-learning modules. In de Module Militair recht kwam een van onze vrijwilligers ineens een bekende foto tegen. Grappig om te zien waar we als IJssellinie overal opduiken.

meer

Evenement

Daf ya328 evenement bij de Haere/IJssellinie.
In het weekend van 11 mei is er bij havezate de Haere in Olst een Daf ya328 evenement gaande. Circa 60 enthousiaste Daf ya328 eigenaren organiseren dit merendeels besloten weekend om hun passie voor dit type middelzware militaire vrachtauto te delen. Maar het evenement is op zaterdag 11 mei wel te bezoeken voor belangstellenden. De op hetzelfde terrein gelegen bunkers van de IJssellinie zijn dan ook open. Er kan dan ook een combinatiebezoek gebracht worden aan de Daf ya328 voertuigen op het veld voor De Haere en de IJssellinie die daarnaast ligt. Bij de bunkers van de IJssellinie worden de bezoekers rondgeleid door de gidsen van de linie. Er wordt entree gevraagd. Volwassenen € 5,00 kinderen t/m basisschool € 2,50. Pinnen kan. Het Daf ya328 evenement is gratis.

Bezoekers kunnen natuurlijk ook kiezen voor het alleen bekijken van de Daf ya328 voertuigen of alleen de IJssellinie. Maar men heeft op deze dag wel een unieke kans om beide te zien en te ervaren. De Daf ya328 voertuigen zouden een onmisbare rol hebben gespeeld bij het transport van de wapens en manschappen tijdens het in gebruik nemen van de IJssellinie. Ze hebben, hoe verschillend ze ook zijn, toch veel gemeen.
Openingstijden
-Vanaf 10.00 uur tot 16.00 uur bij het Daf ya328 evenement. (Op het veld voor havezate De Haere•) 
-Vanaf 12.00 uur tot 16.00 uur bij De IJssellinie. Start bij Hospitaalbunker

meer

LAACC open dag

Open dag LAACC bunker Op zaterdag 11 mei is de LAACC-bunker (Light Anti Aircraft Control Centre) in Welsum open. De LAACC is slecht drie keer per jaar te bezichtigen dus heeft u nu de kans ook deze bunker van De IJssellinie te bekijken. De bunker ligt ten zuiden van Welsum. Om niet herkend te worden is deze bunker vermomd als een boerenschuur. De grote deuren waren louter bedoeld als misleiding van de echte functie. Hij deed tijdens de Koude Oorlog dienst als commandopost van de luchtverdediging van de IJssellinie. Dichtbij de bunker is ook een Sherman tank (in beton gegoten) te zien en een korte wandeling brengt u naar de nog enige resterende kademuur in de IJssel waar de stuw zou komen te liggen. Gidsen leiden u rond in de bunker de wandeling naar de kademuur kunt u alleen maken. Entree bunker € 5,00 kinderen tot en met basisschool € 2,50. De LAACC is open van 12.00 uur tot 16.00 uur. ER KAN NIET GEPIND WORDEN

meer

4 mei is de Terp open

Op 4 mei is de open dag van De IJssellinie op een afwijkende locatie. In plaats van de Haere bunkers kunt u de unieke Terp bunkers bekijken aan de Jan Schamhartstraat 98, 8121 PB, Olst. De Terp  "bult" aan de N377 is onderdeel van een NAVO-verdedigingslinie uit de Koude Oorlog tegen de Sovjet-Unie en haar bondgenoten.

In een van de ruimten is te zien wat de bevolking aangeraden werd te doen en in huis te hebben mocht er een aanval op ons land komen. Die instructies kwam van de BB (Bescherming Bevolking ).Een organisatie voor de bevolking die ons in tijd van oorlog moest beschermen. De BB vertelde wat je dan het beste kon doen. Ze gaven advies over de noodrantsoenen, onder de trap of tafel gaan zitten bij bombardementen, etc. Ook is er een voor de manschappen ingerichte verblijfsruimte anno 1950 te zien. 

De Voertuigen Groep IJssellinie staat er met historische legervoertuigen. 

U wordt door een van de gidsen rondgeleid. Ondertussen hoort u wat het Geheim van de IJssel is. Rondleidingen altijd met gids. Entree € 5 p.p. kinderen t/m basisschool € 2,50.  PINNEN IS  HIER NIET  mogelijk .Zie ook www.ijssellinie.nl

meer

Bord geplaatst aan Bandijk Terwolde

Onlangs plaatste Onderhoud van Stichting De IJssellinie in de buurt van Terwolde aan de Bandijk een bord bij de picknick tafel tussen Bandijk num. 43-49. Op het bord staat informatie te lezen wat daar ooit te zien was en wat Stichting De IJssellinie doet met de resten van deze naoorlogse (WOII) waterlinie.

meer

6 april open dag

Op 6 april is er van 12.00 uur tot 16.00 uur weer een open dag bij de IJssellinie, Haereweg 4b, PJ Olst . Ook staan er bij de commando-en hospitaalbunker een aantal historische legervoertuigen. Het bos kleurt intussen langzaam groen en de vogels zingen er uitbundig. De lente laat zich zien. Dat natuurschoon is een extraatje als u komt voor een rondleiding van circa 1,5 uur bij deze bijzondere verdelingslinie, gebouwd enkele jaren na WOII. De linie was bedoeld om een mogelijke Russische inval te weren en tot 1990 militair top secret. Er hoeft niet gereserveerd te worden er zijn ook geen lange wachttijden. Terwijl u even wacht is er een gratis kop koffie of thee. Entree volwassenen € 5,00 kinderen tot en met basisschool € 2,50. U kunt bij ons pinnen. Wij zien u graag op zaterdag 6 april bij het Geheim van de IJssel. U kunt gratis parkeren bij havezate De Haere .

meer

IJssellinie kleurde rood

De IJssellinie kleurde rood op de eerste open dag De 90 bezoekers van deze eerste open dag op 2 maart werden verrast door een “kleurig rood” bos bij de hospitaalbunker en er stonden ook een aantal historische legervoertuigen. Het rood ontstond omdat de gidsen hun nieuwe rode jassen kwamen halen. De jassen, vorig jaar al uitgezocht door een aantal van de gidsen, hebben nu ook een capuchon zodat bij regende de gidsen het hoofd droog kunnen houden. Ook zijn de zakken dieper en met ritsen. De oude jassen, die nogal gingen slijten, hadden als nadeel dat de zakken ondiep waren en de sleutels, etc. er snel uit vielen. En helemaal meegaand met de tijd hebben de nieuwe jassen nu ook een zakje voor het mobieltje. De gidsen kunnen weer jaren vooruit met het in herkenbaar rood rondleiden van de bezoekers.

De IJssellinie gaat overigens bij aankoop van zaken eerst lokaal of regionaal kijken wie het gezochte product kan leveren. Om zo bij te dragen aan de lokaal/regionaal economie. In het geval van deze jassen (en de logo’s er op borduren) was dat Borduurstudie-Linda uit Olst.

meer

Als de Russen komen

Als de Russen komen
Is het onderwerp van de tentoonstelling in Het Nationaal Militair Museum in Soest. Het gaat over Nederland en de Koude Oorlog. Op vrijdag 22 februari jl. is de tentoonstelling geopend door Minister van Defensie Ank Bijleveld. Met deze opening onderstreept de Minister de actualiteit van het onderwerp Koude Oorlog en de actuele dreiging in de wereld. Informatie over de tentoonstelling is te vinden op www.nmm.nl

Op deze expositie hangt o.a. ook het mijnen-net van Stichting De IJssellinie die drijvende mijnen in de IJssel moest tegenhouden. Voor meer informatie over de IJssellinie en de bezoekmogelijkheden , zie www.ijssellinie.nl

Bij het NMM in Soest is er voor jongeren en scholen een speciale plek, op onderstaande link is te lezen wat dat is. https://www.nmm.nl/…/voortgezet-onderw…/als-de-russen-komen/

meer

inlaat water app

Hoe zou het er uit hebben gezien?
Gaat u de IJssellinie bezoeken op 2 maart tijdens de open dag van 12.00-16.00 uur ? Dload dan van tevoren de app waarmee u bij het inlaat visueel kunt maken hoe het water naar binnen zou zijn gestroomd. Helaas alleen voor Android https://play.google.com/store/apps/details?id=com.BlewScreen.Ijssellinie

meer

Start open dagen seizoen

Het Geheim van De IJssel

Het IJssellinie Open Dagen Seizoen 2019 start. Op 2 maart is de eerste open dag van het jaar en zijn wij van 12.00 tot 16.00 uur open. Onze gidsen vertellen over het bijzondere geheim van de IJssel en laten u bunkers en het inlaatwerk zien. Ook staan er enkele historische legervoertuigen van "Legervoertuigen Groep IJssellinie" opgesteld. Die kunt u na afloop van de rondleiding bekijken.

De start van de rondleidingen is bij de hospitaalbunker aan de Haereweg 4b in Olst. Met gratis parkeren bij havezate De Haere en ook de horeca in de havezate is open. Entree € 5,00 p.p. en kinderen t/m basisschool € 2,50. U kunt pinnen. Aanmelden is niet nodig.  routeplanner

meer

Harry Brink overleden

Afgelopen maandag kregen wij de schokkende boodschap dat Harry Brink plotseling is overleden.Harry was jarenlang gids en secretaris bij Stichting De IJssellinie. Wij zijn hem dankbaar voor zijn gedreven inzet en unieke humor. In de Stentor van 7 februari is Harry op een mooie manier gememoreerd. Iedereen die Harry kende zal hem in het artikel herkennen wij in ieder geval wel. Wij raden u aan het even te lezen en Harry zo te gedenken.

https://www.destentor.nl/olst-wijhe/harry-brink-de-grote-schoolmeester-uit-olst-zwijgt-voortaan~a075e28f/

Wij wensen de familie veel sterkte.

Bestuur en vrijwilligers
Stichting De IJssellinie

meer

Open dag

Open dagen 2019
Ook al ligt er nu terwijl dit bericht geschreven wordt (23 januari) sneeuw, bij de IJssellinie zijn wij weer volop bezig met het nieuwe open dagen seizoen 2019. De eerste open dag is op zaterdag 2 maart. (lees verder bij meer)

meer

Rondleidingen en... het hele jaar door

U kunt het hele jaar door rondleidingen, inleidingen en arrangementen boeken om het verhaal over het Geheim van de IJssel te horen en/of te zien. Dus ook al zijn de open dagen tot maart 2019 afgelopen wij zijn zeker niet gesloten. Kijkt u daarvoor eens bij rondleidingen hier op de homepage of neem contact met ons op over de mogelijkheden. Misschien is het een goed idee voor uw familiedag of bedrijfsuitje. Wij denken graag met u mee om uw dag speciaal te maken.                                                                                                                                

       

meer

Op reis

Op zaterdag 24 november gingen de vrijwilligers van De IJssellinie op pad voor een tweejaarlijks reisje en etentje. Dit als bedankje voor de vele uren inzet om de IJssellinie in stand te houden en de vele bezoekers rond te leiden. De reis was deze keer extra feestelijk. De IJssellinie bestaat in december 15 jaar. Iets wat natuurlijk tot uitdrukking gebracht moet worden aan de vrijwilligers.  (lees verder bij meer)

meer

Vrijwilligers gezocht

Een unieke hobby: gids of.....bij IJssellinie
De één spaart postzegels, de ander zorgt voor het veld van de plaatselijke voetbalclub. Leuke en nuttige activiteiten voor jezelf of anderen. Maar er zijn ook vrijwilligers die een unieke hobby hebben of zoeken. Bij de Stichting De IJssellinie in Olst bijvoorbeeld. Daar kunnen gidsen/vrijwilligers de deelnemers aan rondleidingen deelgenoot maken van een stuk jonge en deels nog levende waterbouwkundige en militaire geschiedenis. (lees verder bij meer)

meer

Telefooncentrale werkt weer

De telefooncentrale (1950-1960) doet het weer. In april kreeg de IJssellinie van Hart voor Salland van de RABO, dankzij stemmen van rekeninghouders een bijdrage om de oude telefooncentrale uit 1950-60 weer in werking te krijgen. De centrale is vooral voor kinderen/jongeren een vreemde "kast". Waar dat ding voor dient of hoe je hem moet bedienen is voor deze groep een raadsel. Toch is deze "kast" de voorloper van ons hedendaags mobieltje. Er kan nu weer naar een aantal ruimtes in de Commandobunker gebeld worden. Momenteel zijn gidsen bezig de bediening van de centrale te leren en op momenten dat het rustig is kan er (vanaf seizoen 2019) mee geëxperimenteerd worden door de jonge bezoekers .

meer

Commandobunker nagebouwd

Jur Jakschtow, 7 jaar uit Den Haag, bezocht in juli samen met zijn ouders de IJssellinie. Jur was erg enthousiast en heeft de commandobunker samen met zijn vader nagebouwd met LEGO. Wij vinden dat natuurlijk geweldig dat er door zo'n jonge bezoeker zo naar onze bunkers is gekeken. Jur bedankt dat je deze foto van jouw bouwwerk met ons wilt delen. En wie weet komen er nu nog meer mensen bij ons kijken in het seizoen van 2019. Dit jaar is er alleen nog een open dag op 6 oktober. Daarna zijn er weer open dagen vanaf de eerste zaterdag in maart. Maar een afspraak voor een groepsrondleiding kan wel voor elke dag het hele jaar rond. Dat kan via onze website www.ijssellinie.nl. En Jur? Misschien tot ziens in Olst?

meer

Cultuurprijs Overijssel 2018

Voor de Cultuurprijs Overijssel 2018 is ook Jolmer Versteeg de regisseur van het theaterspektakel Operatie IJssellinie genomineerd. In september 2017 speelde zich een indrukwekkend theaterspektakel af rondom de IJssellinie bunkers bij De Haere. De bevolking moet geƫvacueerd. De Russen komen en het land wordt onderwater gezet. Een strook water van 50 cm diep 5 tot 10 km breed van Arnhem tot Kampen. Iedereen die in dat gebied woont moet weg. Mens en dier. Dat vreselijke scenario werd met veel vrijwilligers in het duister van de nacht nagespeeld. Het spektakel trok duizenden bezoekers. Voor de IJssellinie was dat tot op de dag van vandaag een publiekstrekker voor de open dagen en groepsrondleidingen . U kunt stemmen op Jolmer en ander genomineerden op: http://www.overuit.nl/cultuurprijs-overijssel-2018

meer

Website is klaar

De nieuwe website is inmiddels ruim 5 weken online. Wij hebben ons beste gedaan de fouten er uit te halen en de bezoekers de juiste informatie te geven. De komende maanden zullen wij her en der nog wat verbeteringen aanbrengen. In de nieuwsrubriek blijven wij u op de hoogte houden van onze activiteiten en het IJssellinie nieuws. Onder de kop activiteiten in de bovenbalk vindt u een kort overzicht met het geen er bij ons te doen valt. Mocht u toch nog een fout zien of iets missen in de informatie laat het ons dan weten. Dat kan via een mail aan beheer@ijssellinie.nl.

meer