Bunkers IJssellinie open
tijdens jubileum Hanzestedenpad
De bunkers van de IJssellinie op landgoed De Haere bij Olst zijn op zaterdag 17 augustus van 11 uur tot 16 uur geopend. De Stichting IJssellinie is die dag een van de deelnemers aan de jubileumviering van het Hanzestedenpad. Op het terrein van kasteel De Haere, Haereweg 4 in Olst, staan die dag stands van de deelnemende organisaties, zoals Stichting IJssellandschap, Stichting IJssellinie, Vogelwerkgroep De IJsselstreek, de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging, het IVN en Stichting Wandelnet. Het Streekpad Hanzestedenpad – dat dit jaar 25 jaar bestaat – is een wandelroute van 120 kilometer langs een aantal Hanzesteden.
De route loopt dan ook altijd in de buurt van de IJssel. Vier kilometer van de route loopt langs kazematten, de Commandobunker en Hospitaalbunker van de IJssellinie.
IJssellinie vrijwilligers op pad als seizoenafsluiting
Op zaterdag 25 november gingen vrijwilligers en aantal partners op pad naar het Kazemattenmuseum in Kornwerderzand. Ondanks de weersvoorspellingen van stevige buien bleef het droog ook al was er een stevige en koude wind. Collega vrijwilligers van het museum zorgden eerst voor een uitgebreide lunch waarna ze ons een rondleiding gaven door de indrukwekkende bunkers en de geschiedenis ervan. Ook de IJssellinie (koude oorlog) wordt in één van de bunkers aangehaald en zichtbaar gemaakt. Kornwerderzand werd na de oorlog als laatste punt onderdeel van de IJssellinie. We waren dus een beetje “thuis” Bij terugkomst in Den Nul werd in Opduur genoten van een heerlijk koud - warm buffet .Een aantal vrijwilligers werden in het zonnetje gezet voor hun inzet en/of dat ze dit jaar het certificaat voor gids hebben behaald. Nu even winterrust ( rondleidingen reserveren kan het hele jaar) en dan 2 maart 2024 weer de eerste open dag van een nieuw seizoen waarin we u graag zien bij de IJssellinie in Olst
Met trots laat Daan Verburg uit Deventer in de Hospitaalbunker zijn werkstuk over de IJssellinie zien. Daan moest als student aan De Elimschool in Hellendoorn een profielwerkstuk geschiedenis maken. Als onderwerp koos hij de IJssellinie omdat hij eerder in het gebied had rondgewandeld en daarbij de bordjes over de IJssellinie zag. Zijn nieuwsgierigheid was gewekt. Hij kon het onderwerp mooi uitdiepen in zijn werkstuk. Daan verdiepte zich in de geschiedenis van de Koude Oorlog en de IJssellinie. Samen met een docent bezocht hij met een van onze gidsen de verschillende bunkers en gevechtsopstellingen. Daan werkte alles uit in zijn werkstuk, waarin de IJssellinie van verschillende kanten wordt belicht. Zijn docent was uitermate tevreden over het profielwerkstuk van Daan. Voor het profiel geschiedenis kreeg hij een 9.
meerIJssellinie en de Cuba-crisis 1962
De IJssellinie besteedt in het weekeinde van 22 en 23 oktober aandacht aan de Cubaanse raketcrisis, 60 jaar geleden. Dat gebeurt met meerdere activiteiten o.a. een mini symposium waar Luitenant-generaal b.d. Mart de Kruif op zaterdag 22 oktober om 14.00 uur een lezing in het HolstoHuus in Olst houdt. Hij zal vertellen over de Cuba-crisis, de Koude Oorlog en de relatie met de IJssellinie en de oorlog in Oekraïne. De Kruif zal ook zijn boek over Afghanistan presenteren. Ook is er een lezing van Peter Kuipers ( commandant van dienst in die tijd) over het blootleggen van de Terp in 2008. De Terp aan de Jan Schamhartstraat in Olst is een van de bunkers van de IJssellinie waarop anti-luchtdoelgeschut kon worden geplaatst. Het complex is uitgegraven in het kader van team building voor de groep die later kwartier moest maken in Afghanistan. De toegang tot de bijeenkomst is gratis, een donatie wordt op prijs gesteld. Verder is er nog ? Klik op meer.
30 juni ging ging de de digitale IJssellinie rondleiding de lucht in. De maker van deze “app” Ronald van Schaik van Kaliber gaf toelichting over ontstaan en werking van de “app”. Hij sprak ook zijn waardering uit voor het feit dat wij als vrijwilligers een unieke linie als de onze in stand houden en bezoekbaar maken. Dat was voor hem motivatie om een stapje extra voor ons te doen. De app is vanaf nu voor iedereen beschikbaar op telefoon, tablet en computer. Type in de browser ijssellinie.mobi en kijk vooral rond. ER KAN t/m 4 JULI storing zijn excuus
Bij onze objecten staan of komen QR bordjes. Als de bezoeker die scant kan men de informatie lezen niet alleen van dat ene object waar men staat maar ook van andere . Ook is er een verwijzing naar de open dagen en de rondleidingen reserverings pagina. (klik op meer voor een schermplaatje)
Een Bofors kanon was voor het eerst sinds jaren weer te zien bij de open dag van de IJssellinie op de Terp. Mogelijk is hij binnenkort bij een open dag bij de Haere bunkers ook weer te bekijken. Zie link https://www.salland1.nl/boforskanon-blijkt-blikvanger/
meerOp dinsdagochtend 26 april werd Jacques Duivenvoorde voorzitter van De IJssellinie op de Gorsselse Heide verrast met een Koninklijke onderscheiding. Jacques is ridder in de orde van Oranje Nassau geworden . Onder het mom van een rondleiding die toch echt door Jacques gegeven moet worden, zo vond de aanvrager Stichting de Gorrselse Heide, had men hem naar de heide gelokt.
meerOver de koude oorlog en dan kom je natuurlijk bij de IJssellinie in Olst uit. De waterlinie die de Russen moest vertragen bij een aanval. Op 12 februari stond daarover een uitgebreid artikel in deze krant. Er wordt ingegaan op de bouw van de vele bunkers en kazematten die uiteindelijk nooit gebruikt werden. En het haalt ook de huidige gespannen situatie tussen Rusland en het Westen ivm Oekraïne aan.
meerAfgelopen maandag zijn de steigers rond de LAACC in Welsum weg gehaald. De bunkers is van buiten in zijn volle oorspronkelijke "glorie" te bekijken. De komende tijd gaan vrijwilligers bezig met de binnenkant en de herinrichting. Intussen worden aan de defsieweg naar de kademuur aan de IJssel meerdere informatie borden geplaatst van wat er heeft gestaan en waarom.
meerVrijheid en onvrijheid in kaart en beeld
In de Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog nu ook aandacht voor de koude oorlog en ook de IJssellinie wordt daarin beschreven. Een mooie erkenning van het historische belang van "onze" Linie (foto uit de atlas)
Het net dat in de IJssel gespannen zou worden om mijnen te keren is terug in de commandobunker. Hij heeft maanden in het Nationaal Militaire Museum in Soest gehangen in het kader van de daar gehouden expositie over de Koude Oorlog . Het net was bedoeld om de Olster stuw te beschermen. Drijvende mijnen, door de Russen stroomopwaarts gedropt, konden de stuw beschadigen of vernietigen en dan zou het water weer door de IJssel stromen en viel de waterlinie droog. Dit net is uniek omdat het zover bekend de enige is die nog bestaat. Naast deze mijnenketting was er ook een enigszins vergelijkbare maar veel groter kikvorsmannennet. Ook dat zou in de IJssel gespannen worden om ze onderwater tegen te houden bij een mogelijke sabotagepoging op de stuw. Van dat net zijn er geen overblijfselen bekend. Tussen Olst en Deventer staat nog wel een vierkante betonnen paal tegen de dijk aan waar het net aan vastgezet zou worden. (Foto gemaakt tijdens expositie in Soest, Henk Bakker)
meerIn de Stentor verscheen een artikel over de koude oorlog het mogelijk gebruik van kernbommen en wordt ook de IJssellinie genoemd. In het verhaal over de IJssellinie noemen de gidsen ook regelmatig het mogelijke gebruik van kernbommen.
https://www.destentor.nl/olst-wijhe/kernbom-op-de-veluwe-de-polen-wisten-in-de-koude-oorlog-precies-wat-ze-moesten-doen~a0cba78f/
Regelmatig krijgen wij leuke berichten van bezoekers of passanten.In de bijgevoegde link van " Willem's Wonderlijke Wandelingen " vindt u een leuk blogpost
..................Landgoed de Haere wacht. Hier zijn restanten van de IJssellinie te zien, een belangrijke verdedigingslinie uit de Koude Oorlog. Even verderop neem ik een volgende lunchpauze aan de voet van een kazemat. Een eenvoudig wandelbankje plaatst mij in de zon. De twee wandelde dames komen achterop en langszij. Zij zijn ook bezig met deze NS-wandeling, vandaag lopen zij het tweede deel, van Deventer naar Olst. Met een groet nemen wij afscheid en zij gaan verder. Verderop staat een Nissenhut die werd gebruikt om de geschutskoepel te beschermen tegen invloeden van het weer. Deze hut is één van de herinneringen op dit landgoed aan de spannende tijden na de Tweede Wereldoorlog. .................. Lees verder op:
https://willemswonderlijkewandelingen.com/2019/02/23/ns-wandeling-zutphen-deventer-olst/
De telefooncentrale (1950-1960) doet het weer. In april kreeg de IJssellinie van Hart voor Salland van de RABO, dankzij stemmen van rekeninghouders een bijdrage om de oude telefooncentrale uit 1950-60 weer in werking te krijgen. De centrale is vooral voor kinderen/jongeren een vreemde "kast". Waar dat ding voor dient of hoe je hem moet bedienen is voor deze groep een raadsel. Toch is deze "kast" de voorloper van ons hedendaags mobieltje. Er kan nu weer naar een aantal ruimtes in de Commandobunker gebeld worden. Momenteel zijn gidsen bezig de bediening van de centrale te leren en op momenten dat het rustig is kan er (vanaf seizoen 2019) mee geëxperimenteerd worden door de jonge bezoekers .