nl en de de de
6 april open dag met legervoertuigen

Open dag

Open dagen 2019
Ook al ligt er nu terwijl dit bericht geschreven wordt (23 januari) sneeuw, bij de IJssellinie zijn wij weer volop bezig met het nieuwe open dagen seizoen 2019. De eerste open dag is op zaterdag 2 maart. (lees verder bij meer)

Op onze website onder de kop: "Bij ons kunt u " staan in de groene balk boven in de home pagina onder "Open dagen 2019" de data waarop er komend jaar gelegenheid is om te horen wat Het Geheim van de IJssel is. Voor deze open dagen is van te voren aanmelden niet nodig. Onze gidsen leiden u in ongeveer 1,5 uur rond, vertellen over Het Geheim en laten u bunkers van binnen bekijken. Kunt u niet op een van de open dagen dan kunt u een rondleiding aanvragen. Dat kan op elke dag van het jaar. Kijk voor de voorwaarden, minimaal aantal deelnemers, de kosten, enz. bij "Vraag hier uw rondleiding" of inleiding aan. Ook voor uw familiefeest, bedrijf, vereniging of ander groepsuitje hebben wij mogelijkheden die we in overleg met u op maat samenstellen. www.ijssellinie.nl

Wij hopen u komend jaar te begroeten bij de IJssellinie

IJssellinie kleurde rood

De IJssellinie kleurde rood op de eerste open dag De 90 bezoekers van deze eerste open dag op 2 maart werden verrast door een “kleurig rood” bos bij de hospitaalbunker en er stonden ook een aantal historische legervoertuigen. Het rood ontstond omdat de gidsen hun nieuwe rode jassen kwamen halen. De jassen, vorig jaar al uitgezocht door een aantal van de gidsen, hebben nu ook een capuchon zodat bij regende de gidsen het hoofd droog kunnen houden. Ook zijn de zakken dieper en met ritsen. De oude jassen, die nogal gingen slijten, hadden als nadeel dat de zakken ondiep waren en de sleutels, etc. er snel uit vielen. En helemaal meegaand met de tijd hebben de nieuwe jassen nu ook een zakje voor het mobieltje. De gidsen kunnen weer jaren vooruit met het in herkenbaar rood rondleiden van de bezoekers.

De IJssellinie gaat overigens bij aankoop van zaken eerst lokaal of regionaal kijken wie het gezochte product kan leveren. Om zo bij te dragen aan de lokaal/regionaal economie. In het geval van deze jassen (en de logo’s er op borduren) was dat Borduurstudie-Linda uit Olst.

meer

Als de Russen komen

Als de Russen komen
Is het onderwerp van de tentoonstelling in Het Nationaal Militair Museum in Soest. Het gaat over Nederland en de Koude Oorlog. Op vrijdag 22 februari jl. is de tentoonstelling geopend door Minister van Defensie Ank Bijleveld. Met deze opening onderstreept de Minister de actualiteit van het onderwerp Koude Oorlog en de actuele dreiging in de wereld. Informatie over de tentoonstelling is te vinden op www.nmm.nl

Op deze expositie hangt o.a. ook het mijnen-net van Stichting De IJssellinie die drijvende mijnen in de IJssel moest tegenhouden. Voor meer informatie over de IJssellinie en de bezoekmogelijkheden , zie www.ijssellinie.nl

Bij het NMM in Soest is er voor jongeren en scholen een speciale plek, op onderstaande link is te lezen wat dat is. https://www.nmm.nl/…/voortgezet-onderw…/als-de-russen-komen/

meer

inlaat water app

Hoe zou het er uit hebben gezien?
Gaat u de IJssellinie bezoeken op 2 maart tijdens de open dag van 12.00-16.00 uur ? Dload dan van tevoren de app waarmee u bij het inlaat visueel kunt maken hoe het water naar binnen zou zijn gestroomd. Helaas alleen voor Android https://play.google.com/store/apps/details?id=com.BlewScreen.Ijssellinie

meer

Start open dagen seizoen

Het Geheim van De IJssel

Het IJssellinie Open Dagen Seizoen 2019 start. Op 2 maart is de eerste open dag van het jaar en zijn wij van 12.00 tot 16.00 uur open. Onze gidsen vertellen over het bijzondere geheim van de IJssel en laten u bunkers en het inlaatwerk zien. Ook staan er enkele historische legervoertuigen van "Legervoertuigen Groep IJssellinie" opgesteld. Die kunt u na afloop van de rondleiding bekijken.

De start van de rondleidingen is bij de hospitaalbunker aan de Haereweg 4b in Olst. Met gratis parkeren bij havezate De Haere en ook de horeca in de havezate is open. Entree € 5,00 p.p. en kinderen t/m basisschool € 2,50. U kunt pinnen. Aanmelden is niet nodig.  routeplanner

meer

Harry Brink overleden

Afgelopen maandag kregen wij de schokkende boodschap dat Harry Brink plotseling is overleden.Harry was jarenlang gids en secretaris bij Stichting De IJssellinie. Wij zijn hem dankbaar voor zijn gedreven inzet en unieke humor. In de Stentor van 7 februari is Harry op een mooie manier gememoreerd. Iedereen die Harry kende zal hem in het artikel herkennen wij in ieder geval wel. Wij raden u aan het even te lezen en Harry zo te gedenken.

https://www.destentor.nl/olst-wijhe/harry-brink-de-grote-schoolmeester-uit-olst-zwijgt-voortaan~a075e28f/

Wij wensen de familie veel sterkte.

Bestuur en vrijwilligers
Stichting De IJssellinie

meer

Rondleidingen en... het hele jaar door

U kunt het hele jaar door rondleidingen, inleidingen en arrangementen boeken om het verhaal over het Geheim van de IJssel te horen en/of te zien. Dus ook al zijn de open dagen tot maart 2019 afgelopen wij zijn zeker niet gesloten. Kijkt u daarvoor eens bij rondleidingen hier op de homepage of neem contact met ons op over de mogelijkheden. Misschien is het een goed idee voor uw familiedag of bedrijfsuitje. Wij denken graag met u mee om uw dag speciaal te maken.                                                                                                                                

       

meer

jarig

De IJssellinie nu echt jarig.
22 december 2003 werd De Stichting De IJssellinie officieel opgericht. Het "verjaardagsfeest" werd op 24 november j.l. met de vrijwilligers gevierd. In die 15 jaar zijn wij druk geweest met bunkers en kazematten uitgraven, leegpompen en zijn ze weer  gerestaureerd en ingericht. Een bijzonder succes was het weer zichtbaar maken van het inlaat in de N377. Het object waar het eigenlijk allemaal om draait.(lees verder bij meer)

meer

Op reis

Op zaterdag 24 november gingen de vrijwilligers van De IJssellinie op pad voor een tweejaarlijks reisje en etentje. Dit als bedankje voor de vele uren inzet om de IJssellinie in stand te houden en de vele bezoekers rond te leiden. De reis was deze keer extra feestelijk. De IJssellinie bestaat in december 15 jaar. Iets wat natuurlijk tot uitdrukking gebracht moet worden aan de vrijwilligers.  (lees verder bij meer)

meer

Vrijwilligers gezocht

Een unieke hobby: gids of.....bij IJssellinie
De één spaart postzegels, de ander zorgt voor het veld van de plaatselijke voetbalclub. Leuke en nuttige activiteiten voor jezelf of anderen. Maar er zijn ook vrijwilligers die een unieke hobby hebben of zoeken. Bij de Stichting De IJssellinie in Olst bijvoorbeeld. Daar kunnen gidsen/vrijwilligers de deelnemers aan rondleidingen deelgenoot maken van een stuk jonge en deels nog levende waterbouwkundige en militaire geschiedenis. (lees verder bij meer)

meer

Telefooncentrale werkt weer

De telefooncentrale (1950-1960) doet het weer. In april kreeg de IJssellinie van Hart voor Salland van de RABO, dankzij stemmen van rekeninghouders een bijdrage om de oude telefooncentrale uit 1950-60 weer in werking te krijgen. De centrale is vooral voor kinderen/jongeren een vreemde "kast". Waar dat ding voor dient of hoe je hem moet bedienen is voor deze groep een raadsel. Toch is deze "kast" de voorloper van ons hedendaags mobieltje. Er kan nu weer naar een aantal ruimtes in de Commandobunker gebeld worden. Momenteel zijn gidsen bezig de bediening van de centrale te leren en op momenten dat het rustig is kan er (vanaf seizoen 2019) mee geëxperimenteerd worden door de jonge bezoekers .

meer

Commandobunker nagebouwd

Jur Jakschtow, 7 jaar uit Den Haag, bezocht in juli samen met zijn ouders de IJssellinie. Jur was erg enthousiast en heeft de commandobunker samen met zijn vader nagebouwd met LEGO. Wij vinden dat natuurlijk geweldig dat er door zo'n jonge bezoeker zo naar onze bunkers is gekeken. Jur bedankt dat je deze foto van jouw bouwwerk met ons wilt delen. En wie weet komen er nu nog meer mensen bij ons kijken in het seizoen van 2019. Dit jaar is er alleen nog een open dag op 6 oktober. Daarna zijn er weer open dagen vanaf de eerste zaterdag in maart. Maar een afspraak voor een groepsrondleiding kan wel voor elke dag het hele jaar rond. Dat kan via onze website www.ijssellinie.nl. En Jur? Misschien tot ziens in Olst?

meer

Cultuurprijs Overijssel 2018

Voor de Cultuurprijs Overijssel 2018 is ook Jolmer Versteeg de regisseur van het theaterspektakel Operatie IJssellinie genomineerd. In september 2017 speelde zich een indrukwekkend theaterspektakel af rondom de IJssellinie bunkers bij De Haere. De bevolking moet geƫvacueerd. De Russen komen en het land wordt onderwater gezet. Een strook water van 50 cm diep 5 tot 10 km breed van Arnhem tot Kampen. Iedereen die in dat gebied woont moet weg. Mens en dier. Dat vreselijke scenario werd met veel vrijwilligers in het duister van de nacht nagespeeld. Het spektakel trok duizenden bezoekers. Voor de IJssellinie was dat tot op de dag van vandaag een publiekstrekker voor de open dagen en groepsrondleidingen . U kunt stemmen op Jolmer en ander genomineerden op: http://www.overuit.nl/cultuurprijs-overijssel-2018

meer

Website is klaar

De nieuwe website is inmiddels ruim 5 weken online. Wij hebben ons beste gedaan de fouten er uit te halen en de bezoekers de juiste informatie te geven. De komende maanden zullen wij her en der nog wat verbeteringen aanbrengen. In de nieuwsrubriek blijven wij u op de hoogte houden van onze activiteiten en het IJssellinie nieuws. Onder de kop activiteiten in de bovenbalk vindt u een kort overzicht met het geen er bij ons te doen valt. Mocht u toch nog een fout zien of iets missen in de informatie laat het ons dan weten. Dat kan via een mail aan beheer@ijssellinie.nl.

meer

Open dagen IJssellinie 2018 hospitaal- en commandobunker

In de maanden maart tot en met oktober is de IJssellinie elke eerste zaterdag van de maand van 12.00 uur tot 16.00 uur geopend. In de maanden juli en augustus ook elke zondag van 12.00 tot 16.00 uur. LET OP: in 2018  alleen niet op zondag 5 augustus.

meer