nl en de de de
gesloten ivm Corona

Evenement

Daf ya328 evenement bij de Haere/IJssellinie.
In het weekend van 11 mei is er bij havezate de Haere in Olst een Daf ya328 evenement gaande. Circa 60 enthousiaste Daf ya328 eigenaren organiseren dit merendeels besloten weekend om hun passie voor dit type middelzware militaire vrachtauto te delen. Maar het evenement is op zaterdag 11 mei wel te bezoeken voor belangstellenden. De op hetzelfde terrein gelegen bunkers van de IJssellinie zijn dan ook open. Er kan dan ook een combinatiebezoek gebracht worden aan de Daf ya328 voertuigen op het veld voor De Haere en de IJssellinie die daarnaast ligt. Bij de bunkers van de IJssellinie worden de bezoekers rondgeleid door de gidsen van de linie. Er wordt entree gevraagd. Volwassenen € 5,00 kinderen t/m basisschool € 2,50. Pinnen kan. Het Daf ya328 evenement is gratis.

Bezoekers kunnen natuurlijk ook kiezen voor het alleen bekijken van de Daf ya328 voertuigen of alleen de IJssellinie. Maar men heeft op deze dag wel een unieke kans om beide te zien en te ervaren. De Daf ya328 voertuigen zouden een onmisbare rol hebben gespeeld bij het transport van de wapens en manschappen tijdens het in gebruik nemen van de IJssellinie. Ze hebben, hoe verschillend ze ook zijn, toch veel gemeen.
Openingstijden
-Vanaf 10.00 uur tot 16.00 uur bij het Daf ya328 evenement. (Op het veld voor havezate De Haere•) 
-Vanaf 12.00 uur tot 16.00 uur bij De IJssellinie. Start bij Hospitaalbunker

IJssellinie docusoap

Afgelopen zaterdag werden er filmopnames gemaakt voor een docusoap over de IJssellinie. Jolmer Versteeg ( de jonge honden) schreef het script en regisseert de opnames. Met medewerking van de " Historische legervoertuigen groep IJssellinie" werden er beelden anno 1950 gemaakt.

meer

LAACC uit de steigers

Afgelopen maandag zijn de steigers rond de LAACC in Welsum weg gehaald. De bunkers is van buiten in zijn volle oorspronkelijke "glorie" te bekijken. De komende tijd gaan vrijwilligers bezig met de binnenkant en de herinrichting. Intussen worden aan de defsieweg naar de kademuur aan de IJssel meerdere informatie borden geplaatst van wat er heeft gestaan en waarom.

meer

Restauratie LAACC schiet op

De restauratie van de LAACC in Welsum vordert gestaagd. Op de foto is tussen de steigers door te zien dat ook de namaak steenblokken, die het idee moesten geven dat het een schuur was en niet een bunker, weer goed zichtbaar zijn. Nieuw is een trap vanaf de dijk bij de picknicktafel. Een al langer gekoesterde wens. De LAACC was wat moelijk bereikbaar vanaf de veel hoger liggende dijk. Dat ging via een sprintje de steile helling af of via een "omweg" een lange lage helling.

meer

Restauratie LAACC gestart

Er wordt volop gewerkt aan de LAACC-bunker(Light Anti Aircraft Control Centre) bij Welsum. Deze als boerenschuur vermomde bunker deed tijdens de Koude Oorlog dienst als commandopost. De grote deuren waren louter bedoeld als vermomming. In deze bunker bevond zich het commandocentrum van de luchtverdediging van de IJssellinie.

meer

Restauratie LAACC

De restauratie van de LAACC is aanbesteed de LAACC wordt dus in zijn oude luister hersteld. De contracten zijn getekend en in de weken 28 t/m 31 gaat het gebeuren. Ook zijn informatie borden die in het in het oefenterrein gebied komen te staan (de weg vanaf de LAACC naar de stuw/IJssel) binnenkort klaar. De wandelaar/bezoeker kan op die manier lezen wat er aan de Weslumer kant gestaan heeft om de stuw te verdedigen. Uitleg ontbrak daar nu

meer

Bosatlas

Vrijheid en onvrijheid in kaart en beeld

In de Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog nu ook aandacht voor de koude oorlog en ook de IJssellinie wordt daarin beschreven. Een mooie erkenning van het historische belang van "onze" Linie (foto uit de atlas)

meer

IJssellinie sluit ivm Corona (aangepast 29/4)

IJssellinie sluit tot 1 september, ook GEEN BUNKERDAGEN 

De IJssellinie stopt met alle activiteiten zoals de geplande rondleidingen en presentaties tot voorals nog 1 september. Ook de geplande bunkerdagen op 12 en 13 september gaan niet door. De organisatie van het evenement zit in een fase van het definitief maken van afspraken met andere organisaties/bedrijven, het regelen van verzekeringen, enz. Terwijl het nu niet zeker is dat na 1 september dergelijke evenementen weer worden toegestaan. Die onzekerheid heeft ons doen besluiten nu niet verder te gaan met de organisatie van de bunkerdagen 2020. Wij hopen dat we ze nu in 2021 kunnen organiseren.
PS: de al geplande groepen worden benaderd en krijgen hun geld terug. Wij hopen ze later alsnog een keer te zien.


meer

Eerste open dag succes

Mede dankzij het mooie weer werd het zaterdag druk bij de eerste open dag 2020 van De IJssellinie. Ruim voordat de gidsen begonnen stonden de eerste bezoekers al klaar. Meer dan 100 volwassenen en 50 kinderen kregen een rondleiding en hoorden wat het Geheim van De IJssel is en bekeken het Inlaat , de commando- en hospitaalbunker. Ook bij de extra ingelaste open dag van de LAACC in Welsum was men erg tevreden over het aantal bezoekers. De LAACC gaat nu een periode van restauratie in. De Haere bunkers zijn de eerste zaterdag van april weer open van 12.00 uur tot 15.30 uur (laatste rondleiding).Wij zien u graag

meer

Voorjaarsschoonmaak

Voorjaarsschoonmaak Op zaterdag 15 februari werd er door een groep van 15 vrijwilligers gestoft, gesopt en gepoetst in de bunkers van de IJssellinie bij de Haere, om zo fris en schoon het seizoen 2020 in te kunnen gaan. Nog een paar weken en de open dagen beginnen weer ( 7 maart) maar ook voor de vele geplande groepsrondleidingen is af en toe even goed schoonmaken in en rond de bunkers aangenaam. De vrijwilligers werden door een van de vrouwen van de poetsers getrakteerd op stuk welverdiende zelfgebakken appeltaart.

meer

IJssellinie start op

De IJssellinie"komt uit  de "winterslaap"en er gaat weer een gidsen opleiding van start . Na de rustige december en januari maanden begint alles weer op gang te komen. De eerste geplande rondleiding in 2020 is al weer geweest en voor het komende jaar zijn er ook al weer een hele serie, tot in november, besproken. Zoals elk jaar start in februari ook weer een gidsen opleiding. Zaterdag 1 februari gaan 8 nieuwe vrijwilligers beginnen met hun opleiding tot gids. Met deze 8 nieuwe vrijwilligers zijn er bijna 70 mensen actief om de restanten van deze bijzondere waterlinie in stand te houden en er over te vertellen. Vanaf 7 maart kunt u ook weer zonder reservering de linie komen bekijken op de open dagen. Tot en met oktober zijn we elke eerste zaterdag van de maand open (kijk wel even op de website voor de juiste locatie en extra dagen). Voor groepen kan men het hele jaar rond terecht voor een rondleiding en het verhaal over "Het Geheim van de IJssel". En....we hebben nog steeds behoefte aan vrijwilligers als gids, voor het onderhoud, enz. Kijk voor vrijwilligerswerk, de open dagen data en of voor een geplande rondleiding hier op de website .

meer

Eerste open dag 2020

Op 7 maart is er weer een open dag bij de IJssellinie. De eerste van 2020. Daarna is er in principe elke eerste zaterdag van de maand een open dag tot en met oktober. In de maanden juni, juli en augustus zijn er extra open dagen hetzij bij de Haere bunkers dan wel is De Terp of de LAACC bunker open. Voor de juiste data zie onder het kopje open dagen op de homepage of volg ons op de IJssellinie facebook pagina voor de actuele informatie over onze evenementen

Dit jaar zijn er ook weer de bekende bunkerdagen. Twee dagen lang zijn alle bunkers open. Wij komen met meer nieuws maar het evenement vindt plaats op 12 en 13 september.

meer

Seizoen afsluiting

Met een stamppotten buffet sloten de vrijwilligers van De IJssellinie in bistro Op Duur in Den Nul op 23 november het seizoen 2019 af. Voorzitter Jacques Duivenvoorde memoreerde de vrijwilligers die dit jaar plotseling overleden zijn. Waaronder de secretaris van de stichting, Harrry Brink. Een aantal vrijwilligers die afgelopen jaren met veel inzet zaken voor de Linie hebben geregeld en nu hun tijd anders inzetten werden bedankt met een B&B bon. Zoals gebruikelijk kregen ook de gidsen die dit jaar hun proeve van bekwaamheid aflegden hun certificaat en een aanwijsstok om tijdens rondleidingen de bijzondere zaken van de linie te kunnen aanwijzen. 5 van de 6 nieuwe gidsen waren aanwezig en tonen trots hun certificaat zoals op de foto te zien is. Komend jaar start weer een opleiding tot gids . Belangstelling? Mail dan info@ijssellinie.nl

meer

Open dagen 2020

De eerste open dag in 2020 is op zaterdag 7 maart. Binnenkort melden we alle open dagen in 2020 onder de "kop" open dagen op de home pagina .Daar staat dan ook waar ze zijn bij de Haere bunkers, op de Terp of de LAACC bunker in Welsum. In ieder geval zijn er van maart tot en met oktober open dagen op de eerste zaterdag van de maand.Ook komen er een aantal extra open dagen en in 2020 zijn er ook weer bunkerdagen. Een heel weekend zijn alle bunkers open en er zijn diverse "militaire" groepen aanwezig met historische voertuigen, enz.

Tijdens de reguliere open dagen start de eerste rondleiding om 12.00 uur en daarna elk halfuur de volgende. De laatste rondleiding is om 15.30 uur (bij drukte worden er sneller rondleidingen gestart). Een rondleiding duurt circa 1,5 uur en is altijd met een gids. Actuele informatie over onze activiteiten staan altijd op onze IJssellinie facebook pagina. Rondleidingen en/of presentaties voor groepen kunnen het hele jaar rond zie daarvoor de start/home pagina.

meer

Mijnen ketting/net terug

Het net dat in de IJssel gespannen zou worden om mijnen te keren is terug in de commandobunker. Hij heeft maanden in het Nationaal Militaire Museum in Soest gehangen in het kader van de daar gehouden expositie over de Koude Oorlog . Het net was bedoeld om de Olster stuw te beschermen. Drijvende mijnen, door de Russen stroomopwaarts gedropt, konden de stuw beschadigen of vernietigen en dan zou het water weer door de IJssel stromen en viel de waterlinie droog. Dit net is uniek omdat het zover bekend de enige is die nog bestaat. Naast deze mijnenketting was er ook een enigszins vergelijkbare maar veel groter kikvorsmannennet. Ook dat zou in de IJssel gespannen worden om ze onderwater tegen te houden bij een mogelijke sabotagepoging op de stuw. Van dat net zijn er geen overblijfselen bekend. Tussen Olst en Deventer staat nog wel een vierkante betonnen paal tegen de dijk aan waar het net aan vastgezet zou worden. (Foto gemaakt tijdens expositie in Soest, Henk Bakker)

meer

RABO bank actie

We doen weer mee aan Rabo- clubsupport-actie deze keer is het doel vervanging van de IJssellinie vaandel op de Terp. Het vaandel valt goed op maar slijt door de wind wel snel. En we willen beachvlaggen aanschaffen die we o.a. aan de N377 en bij de Haere slagboom zetten tijdens de open dagen. Nu staan daar de stoepborden maar die zijn nogal zwaar een beachvlag is licht van gewicht en valt ook meer op door zijn lengte. Als je Rabobank lid Salland bent mag je vanaf 27 september stemmen en heb je daarover (of krijg je) bericht gehad . Denk dus ook aan de IJssellinie en stem op ons.

meer

Eerste project mobilisatie IJssellinie gestart

Het eerste project mobilisatie IJssellinie waar onlangs € 140.000 subsidie voor werd gegeven is op 29 augustus gestart. Brugklassers van de Capellenborg sloten hun introductieweek af met een kampeernacht bij de Heare bunkers. Met een openingstoespraak van Wethouder Anton Bosch van Olst-Wijhe werd het startsein gegeven daarna kregen de kinderen kort een uitleg over de IJssellinie in de hospitaal bunker. Vervolgens werd een rondje langs (gevechts)bunkers gelopen en werden de bunker bekeken met een gids van de IJssellinie. De 90 nieuwe Cappellenborg scholieren brachten de nacht door tussen de bunkers in echte legertenten

https://www.rtvoost.nl/nieuws/317606/Scholieren-kamperen-tussen-de-bunkers-van-de-IJssellinie-bij-Olst?


meer

Bestuursleden gezocht

De IJssellinie zoekt voor meerdere functies vrijwilligers onder anderen ook naar mensen die zitting willen nemen in het bestuur

Wij zoeken op hoofdlijnen:
Enerzijds doeners die de lopende praktische zaken in het aandachtspakket nemen en projecten als restauratie van de LAACC*, de verdere ontwikkeling van de Escapebunker, het onderzoek naar het landhoofd/verdedigingsdriehoek Welsum en andere nieuwe projecten kunnen begeleiden en aansturen. (Ook voor het zoeken van en naar subsidie mogelijkheden, de aanvragen ervoor, zijn zaken waar we mensen voor nodig hebben).

meer

Polen en de Koude Oorlog

In de Stentor verscheen een artikel over de koude oorlog het mogelijk gebruik van kernbommen en wordt ook de IJssellinie genoemd. In het verhaal over de IJssellinie noemen de gidsen ook regelmatig het mogelijke gebruik van kernbommen. 
https://www.destentor.nl/olst-wijhe/kernbom-op-de-veluwe-de-polen-wisten-in-de-koude-oorlog-precies-wat-ze-moesten-doen~a0cba78f/

meer

Subsidie toegekend

€ 144.000 subsidie voor de IJssellinie

Deze subsidie is voor diverse projecten om De IJssellinie zichtbaarder te maken. In samenwerking en met ondersteuning van ondernemers en organisaties gaat de IJssellinie de komende tijd aan de slag met de realisering van b.v. een Escape bunker, restauratie van de LAACC-bunker in Welsum, een introductiekamp van de Capellenborg
(school voor voortgezet onderwijs uit Wijhe), enz.

https://www.rtvoost.nl/nieuws/315604/IJssellinie-moet-beter-zichtbaar-worden-met-escaperoom-in-bunker-en-restauratie

meer

Willem's Wonderlijke Wandelingen

Regelmatig krijgen wij leuke berichten van bezoekers of passanten.In de bijgevoegde link van " Willem's Wonderlijke Wandelingen " vindt u een leuk blogpost

..................Landgoed de Haere wacht. Hier zijn restanten van de IJssellinie te zien, een belangrijke verdedigingslinie uit de Koude Oorlog. Even verderop neem ik een volgende lunchpauze aan de voet van een kazemat. Een eenvoudig wandelbankje plaatst mij in de zon. De twee wandelde dames komen achterop en langszij. Zij zijn ook bezig met deze NS-wandeling, vandaag lopen zij het tweede deel, van Deventer naar Olst. Met een groet nemen wij afscheid en zij gaan verder. Verderop staat een Nissenhut die werd gebruikt om de geschutskoepel te beschermen tegen invloeden van het weer. Deze hut is één van de herinneringen op dit landgoed aan de spannende tijden na de Tweede Wereldoorlog. .................. Lees verder op:

https://willemswonderlijkewandelingen.com/2019/02/23/ns-wandeling-zutphen-deventer-olst/

meer

E-learning met IJssellinie

De IJssellinie in een cursus

Als actieve militair ben je verplicht om jaarlijks te voldoen aan de Militaire Basis Vaardigheden. Deel daarvan zijn een aantal E-learning modules. In de Module Militair recht kwam een van onze vrijwilligers ineens een bekende foto tegen. Grappig om te zien waar we als IJssellinie overal opduiken.

meer

inlaat water app

Hoe zou het er uit hebben gezien?
Gaat u de IJssellinie bezoeken op 2 maart tijdens de open dag van 12.00-16.00 uur ? Dload dan van tevoren de app waarmee u bij het inlaat visueel kunt maken hoe het water naar binnen zou zijn gestroomd. Helaas alleen voor Android https://play.google.com/store/apps/details?id=com.BlewScreen.Ijssellinie

meer

Start open dagen seizoen

Het Geheim van De IJssel

Het IJssellinie Open Dagen Seizoen 2019 start. Op 2 maart is de eerste open dag van het jaar en zijn wij van 12.00 tot 16.00 uur open. Onze gidsen vertellen over het bijzondere geheim van de IJssel en laten u bunkers en het inlaatwerk zien. Ook staan er enkele historische legervoertuigen van "Legervoertuigen Groep IJssellinie" opgesteld. Die kunt u na afloop van de rondleiding bekijken.

De start van de rondleidingen is bij de hospitaalbunker aan de Haereweg 4b in Olst. Met gratis parkeren bij havezate De Haere en ook de horeca in de havezate is open. Entree € 5,00 p.p. en kinderen t/m basisschool € 2,50. U kunt pinnen. Aanmelden is niet nodig.  routeplanner

meer

Rondleidingen en... het hele jaar door

U kunt het hele jaar door rondleidingen, inleidingen en arrangementen boeken om het verhaal over het Geheim van de IJssel te horen en/of te zien. Dus ook al zijn de open dagen tot maart 2019 afgelopen wij zijn zeker niet gesloten. Kijkt u daarvoor eens bij rondleidingen hier op de homepage of neem contact met ons op over de mogelijkheden. Misschien is het een goed idee voor uw familiedag of bedrijfsuitje. Wij denken graag met u mee om uw dag speciaal te maken.                                                                                                                                

       

meer

Op reis

Op zaterdag 24 november gingen de vrijwilligers van De IJssellinie op pad voor een tweejaarlijks reisje en etentje. Dit als bedankje voor de vele uren inzet om de IJssellinie in stand te houden en de vele bezoekers rond te leiden. De reis was deze keer extra feestelijk. De IJssellinie bestaat in december 15 jaar. Iets wat natuurlijk tot uitdrukking gebracht moet worden aan de vrijwilligers.  (lees verder bij meer)

meer

Vrijwilligers gezocht

Een unieke hobby: gids of.....bij IJssellinie
De één spaart postzegels, de ander zorgt voor het veld van de plaatselijke voetbalclub. Leuke en nuttige activiteiten voor jezelf of anderen. Maar er zijn ook vrijwilligers die een unieke hobby hebben of zoeken. Bij de Stichting De IJssellinie in Olst bijvoorbeeld. Daar kunnen gidsen/vrijwilligers de deelnemers aan rondleidingen deelgenoot maken van een stuk jonge en deels nog levende waterbouwkundige en militaire geschiedenis. (lees verder bij meer)

meer

Telefooncentrale werkt weer

De telefooncentrale (1950-1960) doet het weer. In april kreeg de IJssellinie van Hart voor Salland van de RABO, dankzij stemmen van rekeninghouders een bijdrage om de oude telefooncentrale uit 1950-60 weer in werking te krijgen. De centrale is vooral voor kinderen/jongeren een vreemde "kast". Waar dat ding voor dient of hoe je hem moet bedienen is voor deze groep een raadsel. Toch is deze "kast" de voorloper van ons hedendaags mobieltje. Er kan nu weer naar een aantal ruimtes in de Commandobunker gebeld worden. Momenteel zijn gidsen bezig de bediening van de centrale te leren en op momenten dat het rustig is kan er (vanaf seizoen 2019) mee geëxperimenteerd worden door de jonge bezoekers .

meer

Cultuurprijs Overijssel 2018

Voor de Cultuurprijs Overijssel 2018 is ook Jolmer Versteeg de regisseur van het theaterspektakel Operatie IJssellinie genomineerd. In september 2017 speelde zich een indrukwekkend theaterspektakel af rondom de IJssellinie bunkers bij De Haere. De bevolking moet geƫvacueerd. De Russen komen en het land wordt onderwater gezet. Een strook water van 50 cm diep 5 tot 10 km breed van Arnhem tot Kampen. Iedereen die in dat gebied woont moet weg. Mens en dier. Dat vreselijke scenario werd met veel vrijwilligers in het duister van de nacht nagespeeld. Het spektakel trok duizenden bezoekers. Voor de IJssellinie was dat tot op de dag van vandaag een publiekstrekker voor de open dagen en groepsrondleidingen . U kunt stemmen op Jolmer en ander genomineerden op: http://www.overuit.nl/cultuurprijs-overijssel-2018

meer

Website is klaar

De nieuwe website is inmiddels ruim 5 weken online. Wij hebben ons beste gedaan de fouten er uit te halen en de bezoekers de juiste informatie te geven. De komende maanden zullen wij her en der nog wat verbeteringen aanbrengen. In de nieuwsrubriek blijven wij u op de hoogte houden van onze activiteiten en het IJssellinie nieuws. Onder de kop activiteiten in de bovenbalk vindt u een kort overzicht met het geen er bij ons te doen valt. Mocht u toch nog een fout zien of iets missen in de informatie laat het ons dan weten. Dat kan via een mail aan beheer@ijssellinie.nl.

meer