nl en de de de
we hebben weer open dagen

Werkstuk

Met trots laat Daan Verburg uit Deventer in de Hospitaalbunker zijn werkstuk over de IJssellinie zien. Daan moest als student aan De Elimschool in Hellendoorn een profielwerkstuk geschiedenis maken. Als onderwerp koos hij de IJssellinie omdat hij eerder in het gebied had rondgewandeld en daarbij de bordjes over de IJssellinie zag. Zijn nieuwsgierigheid was gewekt. Hij kon het onderwerp mooi uitdiepen in zijn werkstuk. Daan verdiepte zich in de geschiedenis van de Koude Oorlog en de IJssellinie. Samen met een docent bezocht hij met een van onze gidsen de verschillende bunkers en gevechtsopstellingen. Daan werkte alles uit in zijn werkstuk, waarin de IJssellinie van verschillende kanten wordt belicht. Zijn docent was uitermate tevreden over het profielwerkstuk van Daan. Voor het profiel geschiedenis kreeg hij een 9.

meer

Open dagen 2023

Op de website staan de open dagen van 2023 van de IJssellinie ( zie tapje open dagen ). Ook zijn er weer enkele open dagen voor de locaties De Terp en de LAACC gepland. We hopen dat 2023 een jaar met veel bezoek gaat worden. De afgelopen jaren waren voor ons zwaar. De Stichting draait op de inkomsten van entree en de inzet van vrijwilligers. Wij krijgen geen subsidies. De objecten vragen echter wel voortdurend onderhoud. De afgelopen jaren hebben we de tarieven niet verhoogd maar komend seizoen gaan we dat wel doen.Voor de open dagen met gratis kop koffie/thee ( of limonade) wordt dat € 7,00 voor volwassenen en kinderen t/m basisschool € 3,50. Daarvoor krijgt u een rondleiding van circa 5 kwartier met gids die u o over het geheim van de IJssel verteld en meeneemt in bunkers. Wij hopen u te zien.

meer

Cuba

IJssellinie en de Cuba-crisis 1962

De IJssellinie besteedt in het weekeinde van 22 en 23 oktober aandacht aan de Cubaanse raketcrisis, 60 jaar geleden. Dat gebeurt met meerdere activiteiten o.a. een mini symposium waar Luitenant-generaal b.d. Mart de Kruif op zaterdag 22 oktober om 14.00 uur een lezing in het HolstoHuus in Olst houdt. Hij zal vertellen over de Cuba-crisis, de Koude Oorlog en de relatie met de IJssellinie en de oorlog in Oekraïne. De Kruif zal ook zijn boek over Afghanistan presenteren. Ook is er een  lezing van Peter Kuipers ( commandant van dienst in die tijd) over het blootleggen van de Terp in 2008. De Terp aan de Jan Schamhartstraat in Olst is een van de bunkers van de IJssellinie waarop anti-luchtdoelgeschut kon worden geplaatst. Het complex is uitgegraven in het kader van team building voor de groep die later kwartier moest maken in Afghanistan. De toegang tot de bijeenkomst is gratis, een donatie wordt op prijs gesteld. Verder is er nog ? Klik op meer.

meer

IJssellinie digitale rondleiding gestart

30 juni ging ging de de digitale IJssellinie rondleiding de lucht in. De maker van deze “app” Ronald van Schaik van Kaliber gaf toelichting over ontstaan en werking van de “app”. Hij sprak ook zijn waardering uit voor het feit dat wij als vrijwilligers een unieke linie als de onze in stand houden en bezoekbaar maken. Dat was voor hem motivatie om een stapje extra voor ons te doen. De app is vanaf nu voor iedereen beschikbaar op telefoon, tablet en computer. Type in de browser ijssellinie.mobi en kijk vooral rond. ER KAN t/m 4 JULI storing zijn excuus

Bij onze objecten staan of komen QR bordjes. Als de bezoeker die scant kan men de informatie lezen niet alleen van dat ene object waar men staat maar ook van andere . Ook is er een verwijzing naar de open dagen en de rondleidingen reserverings pagina. (klik op meer voor een schermplaatje)

meer

Bofors

Een Bofors kanon was voor het eerst sinds jaren weer te zien bij de open dag van de IJssellinie op de Terp. Mogelijk is hij binnenkort bij een open dag bij de Haere bunkers ook weer te bekijken. Zie link https://www.salland1.nl/boforskanon-blijkt-blikvanger/

meer

Voorzitter geridderd

Op dinsdagochtend 26 april werd Jacques Duivenvoorde voorzitter van De IJssellinie op de Gorsselse Heide verrast met een Koninklijke onderscheiding. Jacques is ridder in de orde van Oranje Nassau geworden . Onder het mom van een rondleiding die toch echt door Jacques gegeven moet worden, zo vond de aanvrager Stichting de Gorrselse Heide, had men hem naar de heide gelokt.

meer

Telegraaf vertelt

Over de koude oorlog en dan kom je natuurlijk bij de IJssellinie in Olst uit. De waterlinie die de Russen moest vertragen bij een aanval. Op 12 februari stond daarover een uitgebreid artikel in deze krant. Er wordt ingegaan op de bouw van de vele bunkers en kazematten die uiteindelijk nooit gebruikt werden. En het haalt ook de huidige gespannen situatie tussen Rusland en het Westen ivm Oekraïne aan.

meer

Windesheim

Rosa Bos studeert journalistiek aan Hogeschool Windesheim in Zwolle. Voor een uitzending op de website van de hogeschool interviewde ze een van onze gidsen en liep met hem mee langs de bunkers en het inlaatwerk. Aanleiding was de serie van NPO over de Koude Oorlog. Op 24 december was in de vijfde aflevering ook de IJssellinie te zien. Voor de video van Rosa Bos: https://journalistiekwindesheim.nl/jouwnieuws/2021/12/22/aandacht-voor-bijzondere-verhaal-ijssellinie-na-npo-2-serie-koude-oorlog/

meer

Op TV

De Koude Oorlog. Elke vrijdag vanaf 26 november, 22.15 uur, op NPO 2 een 5 delige serie met ook de IJsselinie (in aflevering 5) Afl. 1 IJzeren Gordijn (26 november). Afl. 2 Vijandbeeld (3 december). Afl. 3 Spionage (10 december) Afl. 4 Handjeklap (17 december) Afl. 5 Paraat! (24 december)

meer

Bunkers weer open

De Hospitaal- en Commandobunker kunnen van binnen worden bekeken onder leiding van een gids. Gezien de beperkte ruimte laten we per keer 10 personen toe tot de bunker  Per boeking geldt een maximum van 24 personen die in vier groepen worden verdeeld, elke groep wordt begeleid door een gids. Rondleidingen beginnen iedere dag tussen 10 en 15 uur op elk heel uur. Let op: deze rondleidingen moeten wel vooraf worden geboekt via onze site. U wordt verzocht 10 minuten voor het begin van de rondleiding aanwezig te zijn. De gidsen vertellen u graag het bijzondere verhaal van het "Geheim van de IJssel". De wandeling langs de objecten, het verhaal en het bekijken van de beide bunkers duurt circa 90 minuten. Reserveren kan door HIER te klikken of dat in de homepagina te doen.

meer

animatie

Via een vrijwilliger kwamen wij bij deze animatie terecht van de gemeente Arnhem. Leuk om even te bekijken https://fb.watch/4bh-l6b0cv/

meer

LAACC uit de steigers aug. 2020

Afgelopen maandag zijn de steigers rond de LAACC in Welsum weg gehaald. De bunkers is van buiten in zijn volle oorspronkelijke "glorie" te bekijken. De komende tijd gaan vrijwilligers bezig met de binnenkant en de herinrichting. Intussen worden aan de defsieweg naar de kademuur aan de IJssel meerdere informatie borden geplaatst van wat er heeft gestaan en waarom.

meer

Restauratie LAACC schiet op juli 2020

De restauratie van de LAACC in Welsum vordert gestaagd. Op de foto is tussen de steigers door te zien dat ook de namaak steenblokken, die het idee moesten geven dat het een schuur was en niet een bunker, weer goed zichtbaar zijn. Nieuw is een trap vanaf de dijk bij de picknicktafel. Een al langer gekoesterde wens. De LAACC was wat moelijk bereikbaar vanaf de veel hoger liggende dijk. Dat ging via een sprintje de steile helling af of via een "omweg" een lange lage helling.

meer

Restauratie LAACC gestart juli 2020

Er wordt volop gewerkt aan de LAACC-bunker(Light Anti Aircraft Control Centre) bij Welsum. Deze als boerenschuur vermomde bunker deed tijdens de Koude Oorlog dienst als commandopost. De grote deuren waren louter bedoeld als vermomming. In deze bunker bevond zich het commandocentrum van de luchtverdediging van de IJssellinie.

meer

Restauratie LAACC juni 2020

De restauratie van de LAACC is aanbesteed de LAACC wordt dus in zijn oude luister hersteld. De contracten zijn getekend en in de weken 28 t/m 31 gaat het gebeuren. Ook zijn informatie borden die in het in het oefenterrein gebied komen te staan (de weg vanaf de LAACC naar de stuw/IJssel) binnenkort klaar. De wandelaar/bezoeker kan op die manier lezen wat er aan de Weslumer kant gestaan heeft om de stuw te verdedigen. Uitleg ontbrak daar nu

meer

Bosatlas mei 2020

Vrijheid en onvrijheid in kaart en beeld

In de Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog nu ook aandacht voor de koude oorlog en ook de IJssellinie wordt daarin beschreven. Een mooie erkenning van het historische belang van "onze" Linie (foto uit de atlas)

meer

Mijnen ketting/net terug

Het net dat in de IJssel gespannen zou worden om mijnen te keren is terug in de commandobunker. Hij heeft maanden in het Nationaal Militaire Museum in Soest gehangen in het kader van de daar gehouden expositie over de Koude Oorlog . Het net was bedoeld om de Olster stuw te beschermen. Drijvende mijnen, door de Russen stroomopwaarts gedropt, konden de stuw beschadigen of vernietigen en dan zou het water weer door de IJssel stromen en viel de waterlinie droog. Dit net is uniek omdat het zover bekend de enige is die nog bestaat. Naast deze mijnenketting was er ook een enigszins vergelijkbare maar veel groter kikvorsmannennet. Ook dat zou in de IJssel gespannen worden om ze onderwater tegen te houden bij een mogelijke sabotagepoging op de stuw. Van dat net zijn er geen overblijfselen bekend. Tussen Olst en Deventer staat nog wel een vierkante betonnen paal tegen de dijk aan waar het net aan vastgezet zou worden. (Foto gemaakt tijdens expositie in Soest, Henk Bakker)

meer

Eerste project mobilisatie IJssellinie gestart

Het eerste project mobilisatie IJssellinie waar onlangs € 140.000 subsidie voor werd gegeven is op 29 augustus gestart. Brugklassers van de Capellenborg sloten hun introductieweek af met een kampeernacht bij de Heare bunkers. Met een openingstoespraak van Wethouder Anton Bosch van Olst-Wijhe werd het startsein gegeven daarna kregen de kinderen kort een uitleg over de IJssellinie in de hospitaal bunker. Vervolgens werd een rondje langs (gevechts)bunkers gelopen en werden de bunker bekeken met een gids van de IJssellinie. De 90 nieuwe Cappellenborg scholieren brachten de nacht door tussen de bunkers in echte legertenten

https://www.rtvoost.nl/nieuws/317606/Scholieren-kamperen-tussen-de-bunkers-van-de-IJssellinie-bij-Olst?


meer

Polen en de Koude Oorlog

In de Stentor verscheen een artikel over de koude oorlog het mogelijk gebruik van kernbommen en wordt ook de IJssellinie genoemd. In het verhaal over de IJssellinie noemen de gidsen ook regelmatig het mogelijke gebruik van kernbommen. 
https://www.destentor.nl/olst-wijhe/kernbom-op-de-veluwe-de-polen-wisten-in-de-koude-oorlog-precies-wat-ze-moesten-doen~a0cba78f/

meer

Subsidie toegekend

€ 144.000 subsidie voor de IJssellinie                  juli 2019

Deze subsidie is voor diverse projecten om De IJssellinie zichtbaarder te maken. In samenwerking en met ondersteuning van ondernemers en organisaties gaat de IJssellinie de komende tijd aan de slag met de realisering van b.v. een Escape bunker, restauratie van de LAACC-bunker in Welsum, een introductiekamp van de Capellenborg
(school voor voortgezet onderwijs uit Wijhe), enz.

https://www.rtvoost.nl/nieuws/315604/IJssellinie-moet-beter-zichtbaar-worden-met-escaperoom-in-bunker-en-restauratie

meer

Willem's Wonderlijke Wandelingen

Regelmatig krijgen wij leuke berichten van bezoekers of passanten.In de bijgevoegde link van " Willem's Wonderlijke Wandelingen " vindt u een leuk blogpost

..................Landgoed de Haere wacht. Hier zijn restanten van de IJssellinie te zien, een belangrijke verdedigingslinie uit de Koude Oorlog. Even verderop neem ik een volgende lunchpauze aan de voet van een kazemat. Een eenvoudig wandelbankje plaatst mij in de zon. De twee wandelde dames komen achterop en langszij. Zij zijn ook bezig met deze NS-wandeling, vandaag lopen zij het tweede deel, van Deventer naar Olst. Met een groet nemen wij afscheid en zij gaan verder. Verderop staat een Nissenhut die werd gebruikt om de geschutskoepel te beschermen tegen invloeden van het weer. Deze hut is één van de herinneringen op dit landgoed aan de spannende tijden na de Tweede Wereldoorlog. .................. Lees verder op:

https://willemswonderlijkewandelingen.com/2019/02/23/ns-wandeling-zutphen-deventer-olst/

meer

Evenement

Daf ya328 evenement bij de Haere/IJssellinie.
In het weekend van 11 mei is er bij havezate de Haere in Olst een Daf ya328 evenement gaande. Circa 60 enthousiaste Daf ya328 eigenaren organiseren dit merendeels besloten weekend om hun passie voor dit type middelzware militaire vrachtauto te delen. Maar het evenement is op zaterdag 11 mei wel te bezoeken voor belangstellenden. De op hetzelfde terrein gelegen bunkers van de IJssellinie zijn dan ook open. Er kan dan ook een combinatiebezoek gebracht worden aan de Daf ya328 voertuigen op het veld voor De Haere en de IJssellinie die daarnaast ligt. Bij de bunkers van de IJssellinie worden de bezoekers rondgeleid door de gidsen van de linie. Er wordt entree gevraagd. Volwassenen € 5,00 kinderen t/m basisschool € 2,50. Pinnen kan. Het Daf ya328 evenement is gratis.

Bezoekers kunnen natuurlijk ook kiezen voor het alleen bekijken van de Daf ya328 voertuigen of alleen de IJssellinie. Maar men heeft op deze dag wel een unieke kans om beide te zien en te ervaren. De Daf ya328 voertuigen zouden een onmisbare rol hebben gespeeld bij het transport van de wapens en manschappen tijdens het in gebruik nemen van de IJssellinie. Ze hebben, hoe verschillend ze ook zijn, toch veel gemeen.
Openingstijden
-Vanaf 10.00 uur tot 16.00 uur bij het Daf ya328 evenement. (Op het veld voor havezate De Haere•) 
-Vanaf 12.00 uur tot 16.00 uur bij De IJssellinie. Start bij Hospitaalbunker

meer

inlaat water app

Hoe zou het er uit hebben gezien?
Gaat u de IJssellinie bezoeken op 2 maart tijdens de open dag van 12.00-16.00 uur ? Dload dan van tevoren de app waarmee u bij het inlaat visueel kunt maken hoe het water naar binnen zou zijn gestroomd. Helaas alleen voor Android https://play.google.com/store/apps/details?id=com.BlewScreen.Ijssellinie

meer

Op reis

Op zaterdag 24 november gingen de vrijwilligers van De IJssellinie op pad voor een tweejaarlijks reisje en etentje. Dit als bedankje voor de vele uren inzet om de IJssellinie in stand te houden en de vele bezoekers rond te leiden. De reis was deze keer extra feestelijk. De IJssellinie bestaat in december 15 jaar. Iets wat natuurlijk tot uitdrukking gebracht moet worden aan de vrijwilligers.  (lees verder bij meer)

meer

Telefooncentrale werkt weer

De telefooncentrale (1950-1960) doet het weer. In april kreeg de IJssellinie van Hart voor Salland van de RABO, dankzij stemmen van rekeninghouders een bijdrage om de oude telefooncentrale uit 1950-60 weer in werking te krijgen. De centrale is vooral voor kinderen/jongeren een vreemde "kast". Waar dat ding voor dient of hoe je hem moet bedienen is voor deze groep een raadsel. Toch is deze "kast" de voorloper van ons hedendaags mobieltje. Er kan nu weer naar een aantal ruimtes in de Commandobunker gebeld worden. Momenteel zijn gidsen bezig de bediening van de centrale te leren en op momenten dat het rustig is kan er (vanaf seizoen 2019) mee geëxperimenteerd worden door de jonge bezoekers .

meer