nl en de de de
Gelukkig nieuw jaar

jarig

De IJssellinie nu echt jarig.
22 december 2003 werd De Stichting De IJssellinie officieel opgericht. Het "verjaardagsfeest" werd op 24 november j.l. met de vrijwilligers gevierd. In die 15 jaar zijn wij druk geweest met bunkers en kazematten uitgraven, leegpompen en zijn ze weer  gerestaureerd en ingericht. Een bijzonder succes was het weer zichtbaar maken van het inlaat in de N377. Het object waar het eigenlijk allemaal om draait. Het waterbouwkundig kunstwerk die het water het land in liet lopen. Waarna.......... en dat vertellen wij u graag bij een bezoek aan de linie. Onze gidsen staan klaar tijdens open dagen of bij een door u afgesproken rondleiding (dat kan het hele jaar rond). De open dagen worden gemeld via de evenementenkalender in Facebook en hier op de website.

Om in de toekomst interessant voor bezoekers te blijven staan er de komende jaren diverse nieuwe zaken voor de Linie op de planning. In 2019 zullen wij u daarover meer vertellen. Blijf ons dus volgen op Facebook, Twitter en hier op de website.
Wie weet zien wij u in 2019 .

Prettige feestdagen en een goed 2019
De IJssellinie

Wij wensen u

gezondheid, geluk dus vooral
meer

Rondleidingen en... het hele jaar door

U kunt het hele jaar door rondleidingen, inleidingen en arrangementen boeken om het verhaal over het Geheim van de IJssel te horen en/of te zien. Dus ook al zijn de open dagen tot maart 2019 afgelopen wij zijn zeker niet gesloten. Kijkt u daarvoor eens bij rondleidingen hier op de homepage of neem contact met ons op over de mogelijkheden. Misschien is het een goed idee voor uw familiedag of bedrijfsuitje. Wij denken graag met u mee om uw dag speciaal te maken.                                                                                                                                

                                         


meer

Op reis

Op zaterdag 24 november gingen de vrijwilligers van De IJssellinie op pad voor een tweejaarlijks reisje en etentje. Dit als bedankje voor de vele uren inzet om de IJssellinie in stand te houden en de vele bezoekers rond te leiden. De reis was deze keer extra feestelijk. De IJssellinie bestaat in december 15 jaar. Iets wat natuurlijk tot uitdrukking gebracht moet worden aan de vrijwilligers. Zonder hen is er geen IJssellinie en dan zou er ook geen jubileum te vieren zijn. De reis startte om 9.00 uur in Den Nul bij het Infocentrum waar de bus klaar stond. Op naar fort Pannerden. Dit indrukwekkende fort op het splitsingspunt van Rijn, Waal en Pannerdensch Kanaal werd uitgebreid bekeken onder leiding van collega gidsen van het fort. Een drankje met bitterbal na afloop van de rondleiding kon natuurlijk niet ontbreken in dit jubileumjaar. Daarna ging de reis terug naar Den Nul om in de brasserie van het Infocentrum te genieten van een stamppottenbuffet. Daar kregen ook een aantal nieuwe gidsen hun diploma. Een vrijwilliger die 18 jaar veel van zijn tijd voor de IJssellinie gaf, Wim Timmerman, nam afscheid. Wim was o.a gids, voorzitter, examinator en archivaris. En daarna was er voor elke vrijwilliger een cadeau i.v.m. het jubileum. Alle vrijwilligers krijgen een thermoskan met twee warmhoudmokken en een blikje stroopwafels. De meeste vrijwilligers zijn pensionarissen en die trekken veel rond wandelend, fietsend of met een caravan/camper en dan komt zo'n set vast van pas. Natuurlijk ontbrak een bedankkaartje van het bestuur voor de vele uren inzet niet. Het weer was deze dag dan wel kil en grijs, de sfeer was gezellig en warm. Al met al een mooie dag.

meer

Vrijwilligers gezocht

Een unieke hobby: gids of.....bij IJssellinie
De één spaart postzegels, de ander zorgt voor het veld van de plaatselijke voetbalclub. Leuke en nuttige activiteiten voor jezelf of anderen. Maar er zijn ook vrijwilligers die een unieke hobby hebben of zoeken. Bij de Stichting De IJssellinie in Olst bijvoorbeeld. Daar kunnen gidsen/vrijwilligers de deelnemers aan rondleidingen deelgenoot maken van een stuk jonge en deels nog levende waterbouwkundige en militaire geschiedenis. Sinds het begin van deze eeuw houdt de Stichting De IJssellinie zich bezig met behoud van de restanten van de IJssellinie in Olst en Welsum. Daarnaast stelt zij zich ten doel het publiek te laten kennismaken met de geschiedenis van deze verdedigingslinie. Sinds enkele jaren is de IJssellinie een speerpunt in de plannen voor de toeristisch-recreatieve promotie van de gemeente Olst-Wijhe. Dit seizoen is er een flinke groei van het aantal gereserveerde rondleidingen voor groepen. Daarnaast zijn er elke eerste zaterdag van de maand in de periode maart-oktober open dagen waarvoor van tevoren geen afspraak hoeft te worden gemaakt. Het seizoen van de open dagen is inmiddels voorbij, maar voor de resterende maanden van 2018 staan nog flink wat groepsleidingen en presentaties op het programma. Ook voor het seizoen 2019 zijn al weer rondleidingen geboekt. Dat alles maakt het noodzakelijk het aantal gidsen – nu ongeveer 40 – uit te breiden. Naast gidsen houden ook nog 20 vrijwilligers zich bezig met allerlei (onderhouds)technische werkzaamheden. Ook voor het technische onderhoud of een aantal uren helpen schoonmaken, websitebeheer zoeken wij mensen. De nieuwe gidsen krijgen een scholing om hen op de vrijwilligersfunctie voor te bereiden. Al tijdens de opleiding maken zij kennis met een voor velen nog onbekend stukje unieke regionale geschiedenis. Hebt u belangstelling voor een rol binnen het gidsenkorps van de Stichting De IJssellinie? Neem dan contact op met Nico Roode, de coördinator van de Werkgroep Opleidingen: nicoroode@gmail.com . Voor het andere vrijwilligerswerk kunt u contact zoeken via info@ijssellinie.nl.

meer

15 jaar Stichting de IJssellinie op 22 december 2018

In december 2018 is het 15 jaar geleden dat de stichting de IJssellinie werd op gericht. De stichting beheert, onderhoudt en restaureert meerdere bunkers/kazematten rondom landgoed De Haere te Olst.

meer

Telefooncentrale werkt weer

De telefooncentrale (1950-1960) doet het weer. In april kreeg de IJssellinie van Hart voor Salland van de RABO, dankzij stemmen van rekeninghouders een bijdrage om de oude telefooncentrale uit 1950-60 weer in werking te krijgen. De centrale is vooral voor kinderen/jongeren een vreemde "kast". Waar dat ding voor dient of hoe je hem moet bedienen is voor deze groep een raadsel. Toch is deze "kast" de voorloper van ons hedendaags mobieltje. Er kan nu weer naar een aantal ruimtes in de Commandobunker gebeld worden. Momenteel zijn gidsen bezig de bediening van de centrale te leren en op momenten dat het rustig is kan er (vanaf seizoen 2019) mee geëxperimenteerd worden door de jonge bezoekers .

meer

Commandobunker nagebouwd

Jur Jakschtow, 7 jaar uit Den Haag, bezocht in juli samen met zijn ouders de IJssellinie. Jur was erg enthousiast en heeft de commandobunker samen met zijn vader nagebouwd met LEGO. Wij vinden dat natuurlijk geweldig dat er door zo'n jonge bezoeker zo naar onze bunkers is gekeken. Jur bedankt dat je deze foto van jouw bouwwerk met ons wilt delen. En wie weet komen er nu nog meer mensen bij ons kijken in het seizoen van 2019. Dit jaar is er alleen nog een open dag op 6 oktober. Daarna zijn er weer open dagen vanaf de eerste zaterdag in maart. Maar een afspraak voor een groepsrondleiding kan wel voor elke dag het hele jaar rond. Dat kan via onze website www.ijssellinie.nl. En Jur? Misschien tot ziens in Olst?

meer

Cultuurprijs Overijssel 2018

Voor de Cultuurprijs Overijssel 2018 is ook Jolmer Versteeg de regisseur van het theaterspektakel Operatie IJssellinie genomineerd. In september 2017 speelde zich een indrukwekkend theaterspektakel af rondom de IJssellinie bunkers bij De Haere. De bevolking moet geƫvacueerd. De Russen komen en het land wordt onderwater gezet. Een strook water van 50 cm diep 5 tot 10 km breed van Arnhem tot Kampen. Iedereen die in dat gebied woont moet weg. Mens en dier. Dat vreselijke scenario werd met veel vrijwilligers in het duister van de nacht nagespeeld. Het spektakel trok duizenden bezoekers. Voor de IJssellinie was dat tot op de dag van vandaag een publiekstrekker voor de open dagen en groepsrondleidingen . U kunt stemmen op Jolmer en ander genomineerden op: http://www.overuit.nl/cultuurprijs-overijssel-2018

meer

Website is klaar

De nieuwe website is inmiddels ruim 5 weken online. Wij hebben ons beste gedaan de fouten er uit te halen en de bezoekers de juiste informatie te geven. De komende maanden zullen wij her en der nog wat verbeteringen aanbrengen. In de nieuwsrubriek blijven wij u op de hoogte houden van onze activiteiten en het IJssellinie nieuws. Onder de kop activiteiten in de bovenbalk vindt u een kort overzicht met het geen er bij ons te doen valt. Mocht u toch nog een fout zien of iets missen in de informatie laat het ons dan weten. Dat kan via een mail aan beheer@ijssellinie.nl.

meer

Open dagen IJssellinie 2018 hospitaal- en commandobunker

In de maanden maart tot en met oktober is de IJssellinie elke eerste zaterdag van de maand van 12.00 uur tot 16.00 uur geopend. In de maanden juli en augustus ook elke zondag van 12.00 tot 16.00 uur. LET OP: in 2018  alleen niet op zondag 5 augustus.

meer