nl en de de de
we hebben weer open dagen

Het Rode Gevaar en rondleidingen

 

IJssellinie is tijdens de monumenten dagen NIET open


Reguliere open dagen 2023 zie hieronder
Geplande rondleidingen kunnen het hele jaar rond 

 

Wat is de IJssellinie?

De IJssellinie was een uiterst geheime waterlinie uit de Koude Oorlog, die ons land moest beschermen tegen een mogelijke Russische invasie, Het Rode Gevaar. Met het in werking zetten van dit plan zou een 127 kilometer lange en vijf tot tien kilometer brede strook land tussen Nijmegen en Kampen onder water worden gezet. Er waren plannen voor evacuatie van de ruim 400.000 bewoners van de IJsselvallei bij wie het niet bekend was dat dit hen mogelijk te wachten stond.

Deze bijzonder waterlinie is te bezichtigen tijdens de open dagen in de periode maart/oktober. Maar er zijn ook het hele jaar door rondleidingen te reserveren.

 

 

De open dagen en waar? Klik op - >  open dagen.
Een privé groepsrondleiding "Het geheim van de IJssel”  
Reserveren  kan door  het invullen van het aanvraagformulier rondleiding en/of presentatie. Klik daarvoor -> HIER  

Kijk ook eens  onder het kopje Vrijwilligers, boeken u vindt dan de mogelijkheden voor het doen van vrijwilligerswerk maar ook boeken over de IJssellinie waaronder een kinderboekje en een roman of geocaching mogelijkheden, etc.

 

 

 

 

 

 

lees meer

Werkstuk

Met trots laat Daan Verburg uit Deventer in de Hospitaalbunker zijn werkstuk over de IJssellinie zien. Daan moest als student aan De Elimschool in Hellendoorn een profielwerkstuk geschiedenis maken. Als onderwerp koos hij de IJssellinie omdat hij eerder in het gebied had rondgewandeld en daarbij de bordjes over de IJssellinie zag. Zijn nieuwsgierigheid was gewekt. Hij kon het onderwerp mooi uitdiepen in zijn werkstuk. Daan verdiepte zich in de geschiedenis van de Koude Oorlog en de IJssellinie. Samen met een docent bezocht hij met een van onze gidsen de verschillende bunkers en gevechtsopstellingen. Daan werkte alles uit in zijn werkstuk, waarin de IJssellinie van verschillende kanten wordt belicht. Zijn docent was uitermate tevreden over het profielwerkstuk van Daan. Voor het profiel geschiedenis kreeg hij een 9.

meer

Open dagen 2023

Op de website staan de open dagen van 2023 van de IJssellinie ( zie tapje open dagen ). Ook zijn er weer enkele open dagen voor de locaties De Terp en de LAACC gepland. We hopen dat 2023 een jaar met veel bezoek gaat worden. De afgelopen jaren waren voor ons zwaar. De Stichting draait op de inkomsten van entree en de inzet van vrijwilligers. Wij krijgen geen subsidies. De objecten vragen echter wel voortdurend onderhoud. De afgelopen jaren hebben we de tarieven niet verhoogd maar komend seizoen gaan we dat wel doen.Voor de open dagen met gratis kop koffie/thee ( of limonade) wordt dat € 7,00 voor volwassenen en kinderen t/m basisschool € 3,50. Daarvoor krijgt u een rondleiding van circa 5 kwartier met gids die u o over het geheim van de IJssel verteld en meeneemt in bunkers. Wij hopen u te zien.

meer

Cuba

IJssellinie en de Cuba-crisis 1962

De IJssellinie besteedt in het weekeinde van 22 en 23 oktober aandacht aan de Cubaanse raketcrisis, 60 jaar geleden. Dat gebeurt met meerdere activiteiten o.a. een mini symposium waar Luitenant-generaal b.d. Mart de Kruif op zaterdag 22 oktober om 14.00 uur een lezing in het HolstoHuus in Olst houdt. Hij zal vertellen over de Cuba-crisis, de Koude Oorlog en de relatie met de IJssellinie en de oorlog in Oekraïne. De Kruif zal ook zijn boek over Afghanistan presenteren. Ook is er een  lezing van Peter Kuipers ( commandant van dienst in die tijd) over het blootleggen van de Terp in 2008. De Terp aan de Jan Schamhartstraat in Olst is een van de bunkers van de IJssellinie waarop anti-luchtdoelgeschut kon worden geplaatst. Het complex is uitgegraven in het kader van team building voor de groep die later kwartier moest maken in Afghanistan. De toegang tot de bijeenkomst is gratis, een donatie wordt op prijs gesteld. Verder is er nog ? Klik op meer.

meer
meer berichtenbekijk activiteiten
Open dagen informatie Boek hier uw rondleiding of presentatie


OPEN DAGEN. Reserveren is niet nodig voor de open dagen. 
Wij zijn dan open vanaf 12.00 uur , de laatste rondleiding start om 15.30 uur.
De kosten zijn volwassenen € 7,00 en voor kinderen t/m basisschool € 3,50. een kopje koffie/thee (of limonade) is gratis

De rondleidingen starten, tenzij anders aangegeven, bij de hospitaalbunker Haereweg 4b,8121 PJ Olst. Bij de Havenzate De Haere kunt u gratis parkeren en naar het startpunt lopen ,volg de bordjes. Plan hier uw route . 


Voor open dagen data klik    Hier 
Voor overige mogelijkheden  Hier
V
oor vragen: e-mail naar  rondleiding@ijssellinie.nl

rondleiding op maat
Wat is er te beleven bij de IJssellinie? Klik op de pictogrammen voor meer informatie
Routebeschrijving

Haereweg 4b, 8121 PJ Olst

U wandelt vanaf het parkeerterrein richting havezate De Haere en volgt de borden “Hospitaalbunker IJssellinie”. Deze bunker ligt in het bos. 

meer info