nl en de de de
Wij hopen u snel te zien

Het Rode Gevaar en rondleidingen


Reserveren rondleidingen 
"Het geheim van de IJssel"
 

Wat is de IJssellinie?

De IJssellinie was een uiterst geheime waterlinie uit de Koude Oorlog, die ons land moest beschermen tegen een mogelijke Russische invasie, Het Rode Gevaar. Met het in werking zetten van dit plan zou een 127 kilometer lange en vijf tot tien kilometer brede strook land tussen Nijmegen en Kampen onder water worden gezet. Er waren plannen voor evacuatie van de ruim 400.000 bewoners van de IJsselvallei bij wie het niet bekend was dat dit hen mogelijk te wachten stond.


 Reserveren  van  een rondleiding "Het geheim van de IJssel  kan door zelf het formulier in te vullen :

  • invullen van het aanvraagformulier rondleiding en/of presentatie. Klik daarvoor -> HIER  

Zolang er beperkingen gelden in verband met corona is ons tarief aangepast. Hopelijk worden in de loop van het jaar de beperkingen opgeheven. Als de door u gereserveerde datum in die periode zonder beperkingen valt, dan geldt voor uw reservering alsnog het minimumtarief van 10 personen per rondleiding.
TOT NADER BERICHT ZIJN ER  NOG GEEN OPEN DAGEN

Kijk ook eens  onder het kopje Vrijwilligers, boeken u vindt dan de mogelijkheden voor het doen van vrijwilligerswerk maar ook boeken over de IJssellinie waaronder een kinderboekje en een roman of geocaching mogelijkheden, etc.lees meer

Windesheim

Rosa Bos studeert journalistiek aan Hogeschool Windesheim in Zwolle. Voor een uitzending op de website van de hogeschool interviewde ze een van onze gidsen en liep met hem mee langs de bunkers en het inlaatwerk. Aanleiding was de serie van NPO over de Koude Oorlog. Op 24 december was in de vijfde aflevering ook de IJssellinie te zien. Voor de video van Rosa Bos: https://journalistiekwindesheim.nl/jouwnieuws/2021/12/22/aandacht-voor-bijzondere-verhaal-ijssellinie-na-npo-2-serie-koude-oorlog/

meer

feestdagen

Het was weer een bijzonder jaar waarin we gelukkig toch weer deels open konden gaan voor bezoek. In die tweede helft van het jaar was er dan ook nog heel wat belangstelling. Dankzij de flexibele inzet van onze vrijwilligers/gidsen werden bezoekers in kleine groepjes rond geleid. En het kunstwerk op/in de hospitaalbunker in het kader van de Biënnale bracht ook velen naar de linie. Maar die bezoekers zagen en hoorden lang niet alles over de IJssellinie. Er werd door die bezoekers regelmatig aangegeven wat interessant we komen terug voor het complete verhaal. We zien ze graag hopelijk in 2022.

meer

Op TV

De Koude Oorlog. Elke vrijdag vanaf 26 november, 22.15 uur, op NPO 2 een 5 delige serie met ook de IJsselinie (in aflevering 5) Afl. 1 IJzeren Gordijn (26 november). Afl. 2 Vijandbeeld (3 december). Afl. 3 Spionage (10 december) Afl. 4 Handjeklap (17 december) Afl. 5 Paraat! (24 december)

meer
meer berichtenbekijk activiteiten
Open dagen informatie Boek hier uw rondleiding of presentatie


TOT NADER BERICHT GEEN OPEN DAGEN. Reserveren is niet nodig voor de open dagen. 
Wij zijn dan open vanaf 12.00 uur , de laatste rondleiding start om 15.30 uur.
De kosten zijn € 5,00 per persoon en voor kinderen t/m basisschool € 2,50.

De rondleidingen starten, tenzij anders aangegeven, bij de hospitaalbunker Haereweg 4b,8121 PJ Olst. Bij de Havenzate De Haere kunt u gratis parkeren en naar het startpunt lopen ,volg de bordjes. Plan hier uw route . 


Voor open dagen data klik    Hier 
Voor overige mogelijkheden  Hier

rondleiding op maat
Wat is er te beleven bij de IJssellinie? Klik op de pictogrammen voor meer informatie
Routebeschrijving

Haereweg 4b, 8121 PJ Olst

U wandelt vanaf het parkeerterrein richting havezate De Haere en volgt de borden “Hospitaalbunker IJssellinie”. Deze bunker ligt in het bos. 

meer info