nl en de de de
De open dagen 2024 staan op de site

vrijwilligerswerk

De IJssellinie is doorlopend opzoek naar mensen die vrijwilliger willen worden. Wij zoeken dan ook voor verschillende functies mensen die, ook al is het maar een paar uur, willen komen helpen. 

Gids (bij voldoende belangstelling starten er cursussen voor Gids in het voorjaar ).
Gidsen krijgen een opleiding waarbij naast de informatie en kennis over de Koude Oorlog en de verschillende functies van bunkers/kazematten, een training in het rondleiden van groepen als aspirant-gids. Na de opleiding leg je een test af waarbij een ervaren gids kijkt of jij officieel gids kunt worden. Daarna kun je n.a.v. de gereserveerde rondleidingen ,die online in een rooster staan, je zelf inplannen als gids. Maar ook of  je op een van de circa 14 open dagen per  jaar kun jij,  je online inplannen als gids. Wij bieden het hele jaar rond 7 dagen per week de mogelijkheid voor het reserveren van een rondleiding. Gidsen krijgen een polo en een jas om voor de bezoekers herkenbaar te zijn. We verwachten dat je de door ons aangeboden reanimatie cursus volgt.
We sluiten het seizoen in november af met een diner ook voor de partners.

Onderhoud 
We zoeken mensen die kennis en ervaring hebben met diverse technieken en samen met een 10-tal anderen voor het onderhoud van de bunkers/kazematten willen zorgen. De werkzaamheden bestaan bv uit het aanbrengen van deklagen, het maaien van gras, schilderen, het restaureren van de bunkers, de aanleg van elektra, enz. De IJssellinie heeft bij een nabijgelegen loonwerkbedrijf een werkplaats. De onderhoudsgroep komt elke woensdagochtend samen maar de werkzaamheden worden in overleg ook op andere momenten uitgevoerd. Altijd minimaal met z’n tweeën. 

Schoonmaak 
De bunkers/kazematten worden veel bezocht en moeten regelmatig worden schoongemaakt. Naast reguliere taken als vegen en dweilen moet ook de inventaris onderhouden worden. Het is geen zwaar werk maar al met al wel veel. De tijden zijn in overleg te regelen en worden altijd door twee personen uitgevoerd om niet alleen te zijn in de bunkers. 


Voor informatie of aanmelding kunt u terecht bij: Het secretariaat mail info@ijssellinie.nl